Kamer wil overgangsperiode voor verlengde landingsbaan

Print
Kamer wil overgangsperiode voor verlengde landingsbaan

Maastricht Aachen Airport Afbeelding: Stefan Koopmans

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Maastricht / Itteren / Rothem / Geulle / Zuid-Limburg - De Tweede Kamer wil dat Maastricht Aachen Airport niet al op 1 januari aanstaande geen gebruik meer mag maken van de verlengde startbaan van 2750 meter. De Kamer vindt dat er een overgangsfase moet komen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat liet onlangs weten dat Maastricht Aachen Airport vanaf 1 januari 2019 weer net als vroeger maximaal 2500 meter van de landingsbaan mag gebruiken in afwachting van een nieuw Luchthavenbesluit.

Gedogen
De minister reageerde daarmee op het besluit van de provincie Limburg om de lopende vergunningaanvraag voor de baanverlenging in te trekken. De minister had tot nu toe – in afwachting van een goedkeuring van die vergunning – het gebruik van de 250 meter langere baan tot en met maart volgend jaar willen gedogen.

Motie
In een door het Limburgse PVV-kamerlid Dion Graus ingediende en donderdagmiddag aangenomen motie roept de Kamer de minister op eerst een overgangsperiode in te gelasten. Indien een acute verkorting van de baan met 250 meter tot veiligheidsproblemen of tot onevenredige economische schade leidt, moet een overgangsperiode worden afgekondigd.

Verder roept de Tweede Kamer de regering op om snel met de Limburgse luchthaven in overleg te treden over de effecten van het beëindigen van het gebruik van de complete 2750 meter lengte van de baan.

Luister onze podcast over vliegtuigoverlast:

Abonneer je op onze podcast via SpotifyiTunes of Stitcher

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen