Heerlen krijgt kwart miljoen om eenzaamheid tegen te gaan

Een bewoner van Tobias krijgt een knuffel. © Bas Quaedvlieg

De gemeente Heerlen krijgt 250.000 van het Rijk om deel te nemen aan het project Eén tegen eenzaamheid. Het doel is om eenzaamheid bij 75-plussers te signaleren, te voorkomen en aan te pakken.

Frank Benneker

De gemeente gaat in de eerste helft van 2019 met ouderen en zorgpartners een plan van aanpak opstellen. Heerlen is één van de zestien Nederlandse gemeenten die geselecteerd is om mee te doen.

Heerlen had het ouderenbeleid al tot kernthema benoemd en eenzaamheid is daarin een belangrijk thema. Wethouder Adriane Keulen (OPH, Ouderenbeleid) is blij met de toekenning. „Met deze extra bijdrage kunnen we nog meer mensen bereiken.”

Bewustwording

De rijksoverheid is gestart met een bewustwordingscampagne zodat mensen alert worden op eenzaamheid in hun omgeving en dit bespreekbaar maken. Het project Eén tegen eenzaamheid is bedoeld om in gemeenten projecten te ontwikkelen die daar invulling aan geven.

In Heerlen lopen al initiatieven op dit gebied. Zo zijn er huisbezoeken voor 80-plussers die daar behoefte aan hebben. De gemeente wil deze leeftijd verlagen naar 75 jaar. Ook zijn er buurtpunten waar mensen kunnen binnenlopen met (hulp)vragen, voor activiteiten of een kopje koffie.

Knuffels

Een ander voorbeeld van een actie tegen eenzaamheid onder ouderen is die van de scholieren van basisschool Tarcisius in de wijk Aarveld. Onder leiding van kinderwethouder Victoria Bruggeman van de gemeente Heerlen brachten zij donderdag knuffels naar ouderen in zorgcentrum Tobias. Ze hadden de pluche dieren verzameld om senioren vlak voor Kerstmis een geluksmomentje te bezorgen.