Samenwerking

Beekdaelen werkt aan programma dat alle partijen onderschrijven

Print
Beekdaelen werkt aan programma dat alle partijen onderschrijven
Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Zuid-Limburg -

Fusiegemeente Beekdaelen krijgt mogelijk een raadsbrede coalitie. De partijen in de nieuwe raad werken samen aan een programma, dat door alle zeven wordt onderschreven.

Het raadsprogramma wordt rond de kerstdagen gepresenteerd. Over de inhoud wil formateur Roy van der Broek (CDA) nog niets zeggen zolang het stuk niet definitief is afgerond. „Over meer dan 80 procent van het te voeren beleid zijn we het eens. De verschillen gaan met name over nuances en over de wijze van uitvoering.”

Harmonie

Nadat het raadsprogramma is aangenomen volgt een uitvoeringsprogramma waarin staat hoe de plannen gerealiseerd moeten worden. Ook dat moet in goede harmonie gebeuren. Van der Broek wil een wijze van besturen naar het voorbeeld van Peel en Maas, waar veel ruimte is voor burgerinitiatieven en bestuur zo dicht mogelijk bij de burger staat.

„We hebben de kiezers beloofd dat we die nieuwe gemeente samen gaan maken, dan moeten we dat ook doen.”

College

Daarnaast sleutelen de partijen aan de vorming van een college. Ook daarvoor zijn alle zeven nog in de race. Het is nog onduidelijk of er al een nieuw college zit bij de eerste gemeenteraadsvergadering op 2 januari. „Zorgvuldigheid gaat voor snelheid.”

Van der Broek weer sprak eerder geruchten tegen dat met name binnen het CDA problemen zijn bij de invulling van het college, omdat er te veel kandidaten zijn voor een wethouderszetel. Naast Van der Broek is in elk geval ook Peter Janssen kandidaat. De wethouder financiën bereidde de begroting van Beekdaelen voor en ziet zichzelf als meest geschikte kandidaat om in de nieuwe gemeente ook wethouder financiën te worden. Ook Twan Schevers zou kandidaat zijn voor het CDA.

Kas

In de aanloop naar de fusie bleek dat de nieuwe gemeente krapper bij kas is dan gedacht. Dat probleem wil Van der Broek niet afwentelen op de burgers via lastenverhoging. In plaats daarvan wil hij pas op de plaats maken met nieuwe plannen. „We gaan eerst kijken waar overal al betonmolens draaien. Daarna bekijken we welke nieuwe plannen op de rails gezet moeten worden.”

Van der Broek wijst erop dat kleinere gemeenten doorgaans minder tekorten hebben bij uitvoering van taken op gebieden als zorg en participatie. Dat komt volgens hem doordat de sociale cohesie in dorpen vaak groter is. „Ook dat is een aanwijzing dat het goed is het bestuur en de uitvoering dicht bij de burger te organiseren.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje