Beleid

Heerlen waarschuwt huurder met drugs, maar Woonpunt zet hem meteen uit

Print
Heerlen waarschuwt huurder met drugs, maar Woonpunt zet hem meteen uit
Heerlen / Hoensbroek -

Een Heerlenaar is door Woonpunt uit zijn huurhuis gezet wegens de handel in wiet en wapenbezit. De gemeente Heerlen wilde hem echter nog een tweede kans geven.

Hij heeft 21 jaar lang keurig zijn huur betaald, geen overlast of gevaar veroorzaakt en zijn ouders, die in de buurt wonen, geholpen. Dat weegt voor Woonpunt niet op tegen de vondst van 2,7 kilo aan henneptoppen, veertienhonderd euro cash, een kruisboog en twee airsoftwapens in de woning. De Heerlenaar moet zijn huis in de wijk MSP (Meezenbroek, Schaesbergerveld, Palemig) daarom verlaten. De rechtbank heeft de eis van Woonpunt ingewilligd.

Waarschuwing

De drugs en wapens kwamen in maart dit jaar aan het licht, toen de politie zijn woning bezocht. Voor de burgemeester van Heerlen was dit aanleiding de man te waarschuwen: bij herhaling zou de woning worden gesloten. Maar binnen een week sommeerde Woonpunt hem de woning te ontruimen, anders zou de corporatie een procedure tegen hem aanspannen.

De huurder stelt dat hij geen drugs verkocht of teelde. De hennep had hij in huis om die in opdracht van een onbekende persoon in kleinere hoeveelheden te verpakken. „Ik heb de woning niet gebruikt als handels- of kweeklocatie en heb de huurovereenkomst dus niet geschonden”, vindt hij. Maar Woonpunt voert een strikt antidrugsbeleid omwille van de leefbaarheid in de wijk.

Verleiding

Volgens de rechtbank is MSP een kwetsbare wijk waar drugs worden geteeld en waar veel huurders zwichten voor de verleiding daarvan te profiteren. „Ook al is hij slechts een pion in de handen van een onbekende derde, dan nog is hij een schakel in een ondermijnende keten waarvan buurten ernstig last ondervinden.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje