Afsluiting

Knallend eindexamenfeest voor vmbo’ers na diplomadrama

Print
Knallend eindexamenfeest voor vmbo’ers na diplomadrama

Afbeelding: Marcel van Hoorn

MAASTRICHT / Itteren -

Met het ongeldig verklaren van 353 diploma’s kon een streep gezet worden door de eindexamenfeesten van de leerlingen van VMBO Maastricht. Nu de meesten alsnog zijn geslaagd, werd vrijdagavond toch gefeest.

In een café op de Markt werd een besloten party gegeven ter afsluiting van een vervelende periode. Met confettikanonnen, gratis drank en bitterballen plus een dj van Q-music. Bij twee loterijen konden de geslaagden concertkaarten, rijlessen en andere cadeaus winnen.

Het feest is een initiatief van het AD. Bij journalisten Hanneke van Houwelingen en Ellen van Gaalen ontstond ruim twee weken geleden de spontane ingeving om iets te doen voor de leerlingen. Van Gaalen: „Ik had een moeder aan de lijn die vertelde dat haar dochter haar diploma nu wel had, maar dat het helemaal niet leuk was afgesloten.” VMBO Maastricht besloot eerder af te zien van een eindexamenfeest en stuurde onlangs ter felicitatie een bioscoopbon. Onvoldoende, vonden Van Houwelingen en Van Gaalen. „We zijn er dag en nacht mee bezig geweest. We wilden iets organiseren. Maar hoe ga je tieners enthousiast krijgen om naar zo’n feest te komen? En je wilt ook weer niet te veel enthousiasme want dan krijg je een Project X voor de deur.”

Ali B.

In een besloten Instagram-groep werden de leerlingen benaderd en werd gepeild of er animo was. „Want er zijn ook leerlingen die klaar zijn met deze periode. Het zit echt heel diep.” Uiteindelijk meldden meer dan tachtig leerlingen zich aan. Ali B. sprak een boodschap voor ze in. „Jo jo jo strijders van VMBO Maastricht. Het hele jaar hard gestudeerd, hard gewerkt en dan geen examenfeest. Hoe dan? (...) Rampeneer die hele boel daaro.”

Fuiven

Florence Franssen is blij met het initiatief. Zij stond in juni net kleding te shoppen voor haar diploma-uitreiking toen ze hoorde dat de diploma’s ongeldig waren verklaard. „Het drong niet door. We waren in shock.” Ze haalde haar diploma uiteindelijk in oktober. Ze vindt het „heel tof” dat er nu toch een feest is ter afsluiting. „We hebben zoveel ellende gehad. Nu gaan we goed het nieuwe jaar in.” Ook Bruno Wintgens is enthousiast. „We hadden een paar examenfuiven gehad voordat de diploma’s ongeldig waren verklaard. Maar daarna was er niet bepaald een feeststemming meer. Nu gaan we eindelijk knallen. Jazeker.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje