Festival Sjiek krijgt tweede editie

Print
Festival Sjiek krijgt tweede editie

Nederlandstalige hardrock van Vandale op Festival Sjiek. Afbeelding: Festival Sjiek

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Midden-Limburg -

Toppers uit het Limburgse culturele leven, auteurs die voorlezen uit eigen werk, films van Limburgse makelij in samenwerking met CineSud en optredens van muzikanten van topniveau. Op zondag 27 januari vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond de tweede editie van Festival Sjiek plaats.

Tijdens het gratis toegankelijke Festival Sjiek staat het geschreven, gesproken en gezongen Limburgse én Nederlandse woord centraal. Het is een initiatief van taal- en letterenplatform TaLeP en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Roermond.

De dialectopera ‘El Rey’ krijgt tijdens Festival Sjiek een eenmalige reprise. Fenna Ograjensek, Sef Thissen en Suzan Seegers spelen deze door Frans Pollux geschreven opera als afsluiter van het festival in de theaterzaal. In de popzaal zal Vandale, de eerste, uit Sittard afkomstige, Nederlandstalige hardrockband, laten horen nog steeds stevig werk te kunnen afleveren. CineSud zorgt voor een reeks films van Limburgse bodem met de makers die tekst en uitleg geven. Cabaretière Renate Reijnders speelt een deel van haar actuele voorstelling.

Ook de Limburgse schrijvers staan weer in het zonnetje. Nederlandstalige jeugdboekenauteurs als Jacques Vriens, Margot Wigglesworth-Senden, Manon Berns en Tim Gladdines en diverse dialectauteurs dragen voor uit eigen werk. De intermezzo’s worden gevormd door luistermuziek van Jo Erensprijswinnaar Harold K en rustige rap van Rafaël Rozenblad.

De Sjiek Literatuurprijs gaat dit jaar naar een in het Limburgs schrijvende auteur. Een driekoppige jury, bestaande uit Daan Doesborgh, Pierre Bakkes en Jolien Linssen, buigt zich over dertien ingezonden werken en maakt op op 27 januari de winnaar bekend. Die krijgt een bedrag van 1.500 euro en de opdracht met zijn werk een aantal scholen te bezoeken.

Essentieel onderdeel van het festival is een workshop- en lezingenprogramma met o.a. een humorcollege en een workshop voor kinderen, waarvoor mensen zich via info@festivalsjiek.nl kunnen inschrijven. Deelname is gratis. Het programma duurt van 11.00-18.00 uur. Kijk hier voor meer informatie over het programma.

Organisatie

TaLeP is een platform van samenwerkende Limburgse organisaties op het gebied van taal- en letterkunde waarin participeren: Universiteit Maastricht, Cubiss, Veldeke Limburg, St LiLiLi, LGOG, VLDN, Huis voor de Kunsten Limburg, Stichting Limbörgse Academie en de Raod veur ’t Limburgs.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →