Politie arresteert man en vrouw vanwege drones bij vliegveld

Print
Politie arresteert man en vrouw vanwege drones bij vliegveld

Afbeelding: AFP

De Britse politie heeft een 47-jarige man en een 54-jarige vrouw aangehouden in verband met de drones die de afgelopen dagen het vliegverkeer van de Londense luchthaven Gatwick verstoorden.

De verdachten zijn vrijdagavond gearresteerd in hun woonplaats Crawley, niet ver van het vliegveld.

Chaos

De twee worden verdacht van ,,verstoring van de burgerluchtvaart met als doel om de veiligheid van het luchtverkeer of personen in gevaar te brengen”, meldt de politie van Sussex. Het onderzoek is nog in volle gang en de politie roept omwonenden en passagiers op om waakzaam te zijn en onmiddellijk contact op te nemen als ze informatie hebben met betrekking tot de drones.

De aanwezigheid van de onbemande vliegtuigjes dwong de luchthaven het vliegverkeer sinds woensdag stil te leggen. Ook vrijdag konden vliegtuigen nog een tijd niet landen of opstijgen omdat herhaaldelijk drones opdoken in de omgeving. Dat leidde tot chaotische toestanden op de tweede luchthaven van Groot-Brittannië.

Gevangenisstraf

Het vliegveld laat inmiddels weten dat de start- en landingsbaan weer open zijn. „We proberen een volledig schema te draaien op zaterdag 22 december”, aldus de luchthaven op zijn website. Passagiers moeten wel nog rekening houden met uitval en vertragingen en geadviseerd wordt om de actuele vluchtgegevens in de gaten te houden.

Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De politie liet eerder op vrijdag weten dat meerdere personen in beeld zijn gekomen tijdens het onderzoek. Wie in Groot-Brittannië een drone laat vliegen bij een vliegveld, riskeert een gevangenisstraf van 5 jaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →