Video: Oude dame uit winterslaap gewekt

Print
Tot 31 december rijden de opgetuigde treinen van ZLSM als Kerst Expres door de Zuid-Limburgse heuvels. Gasten kunnen lunchen in het chique Pullman-rijtuig van de Kerst Expres.

Drie dagen lang is de temperatuur in de stalen buik van stoomlocomotief E 1040 geleidelijk opgevoerd. „En vanmorgen zijn we om 6 uur al begonnen met smeren en stoken”, laat machinist Camiel Willems (32) uit Maastricht weten. Want na drie maanden van diepe rust kan deze oude dame van de Zuid-Limburgse Spoorweg Maatschappij wel wat extra aandacht gebruiken om weer op stoom te komen. Dit in tegenstelling tot de tientallen vrijwilligers van de ZLSM. „In deze tijd van het jaar begint het steevast weer te kriebelen”, erkent Willems. Sinds oktober zijn ze vooral doende geweest met het onderhoud van de rijtuigen en locomotieven. En op het traject tussen Eys en Schin op Geul is zelfs nieuw spoor gelegd. „Maar nou mogen we weer even spelen”, glundert hij.

Kerstsfeer
Want tot 31 december rijden de in kerstsfeer opgetuigde treinen van de ZLSM als Kerst Expres door de Zuid-
Limburgse heuvels. „Wat wil je nog meer?”, zegt de machinist over de dampende en puffende locomotief waarmee hij zojuist de eerste lichting van ruim tweehonderd gasten heen en weer heeft gereden tussen Simpelveld en Schin op Geul.

Onderweg
Gasten uit Limburg en andere delen van Nederland die gedurende de kerstweek niet alleen de rit door het Heuvelland maken, maar ook onderweg kunnen ook lunchen in het chique Pullman-rijtuig waarover de ZLSM beschikt. Daarna gaan de treinen tot april opnieuw in winterslaap en is het tot het voorjaar weer gedaan met de pret.
„Dus laten we er nog maar even van genieten nu.”