Datalek door kerstwens gemeente Venlo: 1300 mailadressen op straat

De kerstwens van de gemeente Venlo.

De kerstwens van de gemeente Venlo.

De gemeente Venlo heeft een datalek veroorzaakt door een kerstwens te versturen. Zo’n 1300 e-mailadressen van leden van het gemeentepanel kwamen op die manier vrij.

Peter Heesen

De gemeente verstuurde via e-mail een kerstwens naar leden van het gemeentepanel. In de e-mail waren de e-mailadressen van alle andere panelleden zichtbaar en soms ook hun namen.

Tien minuten later kwam de fout aan het licht en werd een e-mail verstuurd met de boodschap dat de kerstwens werd ingetrokken. In die e-mail waren wederom de e-mailadressen zichtbaar. Weer iets later volgde een e-mail met uitleg over de fout en het verzoek de eerdere e-mail te verwijderen.

Een dag later bood secretaris Twan Beurskens namens het gemeentebestuur de ‘welgemeende excuses’ aan. B en W vonden het ‘bijzonder vervelend’ dat de persoonsgegevens van panelleden voor anderen zichtbaar zijn en dat e-mailadressen in handen kwamen van derden.

Autoriteit Persoonsgegevens

De gemeente neemt het datalek serieus en heeft er melding van gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus Beurskens. De waakhond van de overheid registreert datalekken en houdt toezicht op de juiste omgang met persoonsgegevens.

Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat sprake was van een persoonlijke fout. „Iemand heeft op het verkeerde knopje gedrukt. Dat de fout tweemaal werd gemaakt, komt doordat het intrekken van een e-mail op dezelfde wijze gebeurt als het versturen. Dus met de andere adressen zichtbaar.”

Het gemeentepanel bestaat uit inwoners van Venlo. Zij worden regelmatig om hun mening gevraagd over verschillende onderwerpen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee