Koningin Máxima opent tentoonstelling Basquiat

Print
Koningin Máxima opent tentoonstelling Basquiat

Jean-Michel Basquiat. Afbeelding: Julio Donoso/Sygma/Corbis

Heerlen / Hoensbroek -

Koningin Maxima opent op donderdag 31 januari 2019 de expositie ‘Basquiat - The Artist and his New York scene’ in Schunck in Heerlen.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van het werk en leven van de jonge Basquiat en tijdgenoten uit zijn periode in New York tussen 1978 en 1982. Tijdens de tentoonstelling is vroeg werk te zien van Basquiat en zijn tijdgenoten, waaronder poëtische graffititeksten en grote canvassen.

Kor Bonnema, directeur Schunck: „Wij zijn bijzonder trots op de komst van het werk van Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten naar Schunck. Het is de eerste keer in lange tijd dat een tentoonstelling volledig aan zijn werk is gewijd in Nederland.”

Schunck brengt hiervoor de tentoonstelling Basquiat Before Basquiat: East 12th Street, 1979-1980 van het Museum of Contemporary Art Denver naar het Europese continent. We ontmoeten die scene in de tentoonstelling waarmee Basquiat doorbrak, de grote en legendarische Times Square Show in 1980 waarin hij samen exposeerde en co-creëerde met tijdgenoten als Keith Haring, Nan Goldin en Jenny Holzer. Centraal in de tentoonstelling in Heerlen staan originele werken van hemzelf en anderen uit de Times Square Show.

Overdosis

Jean-Michel Basquiat werd geboren in New York en kreeg bekendheid als een van de leden van SAMO, een gelegenheidsduo van twee graffitikunstenaars dat eind jaren zeventig de muren van de Lower East Side van Manhattan beschreef met raadselachtige teksten. In enkele jaren ontwikkelde Basquiat zich van graffitiartiest naar internationaal erkend kunstenaar. Hij overleed op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis.