Kerstcadeau voor Venlo: Martinuskerk wordt basiliek

Print
Kerstcadeau voor Venlo: Martinuskerk wordt basiliek

De Venlose Martinuskerk wordt tot basiliek verheven. Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg -

De Sint-Martinuskerk in Venlo wordt tot basiliek verheven. Dat heeft deken Jos Spee van Venlo op kerstavond tijdens de nachtmis bekendgemaakt.

Komend voorjaar, als bisschop Harrie Smeets een werkbezoek brengt aan het dekenaat Venlo, zal de titel officieel worden geproclameerd.

Het bisdom Roermond kent zes andere basilieken: de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard (de oudste basiliek van Nederland), de basiliek van Wiro, Plechelmus en Otgerus in Sint-Odiliënberg, de Sacramentsbasiliek in Meerssen, de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht en de Amelbergabasiliek in Susteren. De Martinuskerk wordt daarmee de eerste basiliek van Noord-Limburg.

1000 jaar oud

De Martinuskerk krijgt deze bijzondere onderscheiding vanwege zijn ruim duizend jaar oude geschiedenis. De oudste delen van de huidige kerk dateren uit de 15e eeuw, maar op dezelfde plek stond voor het jaar 1000 al een houten kerk, die later vervangen werd door een Romaanse. In 1410 werd begonnen met de bouw van de huidige gotische kerk.

Pastoraal centrum

Andere belangrijke aspecten die hebben bijgedragen tot het toekennen van de eretitel aan de Martinuskerk zijn de bijzondere status van de Venlose kerk als pastoraal centrum voor de regio gedurende vele eeuwen, en de bedevaarttraditie van Onze-Lieve-Vrouw van Genooi, die aan de Martinusparochie is verbonden. Ook vond in de zeventiende eeuw tijdens de Synode van Venlo de erkenning van Kevelaer tot bedevaartsoord plaats in de Martinuskerk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen