Excursie ‘Winter in het Beneden-Geuldal’

In het Beneden-Geuldal grazen onder meer Konikpaarden.

In het Beneden-Geuldal grazen onder meer Konikpaarden. © MGL

Stichting het Limburgs Landschap verzorgt een excursie in het natuurontwikkelingsgebied Ingendael en het aangrenzende hellingbos van de Bergse Heide op donderdagmiddag 27 december.

Redactie

De excursie start om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Brasserie-Hotel Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10 te Geulhem (Berg en Terblijt). De excursie zal circa twee uur duren en stevige wandelschoenen worden aanbevolen.

Tijdens de excursie wordt aandacht besteed aan natuurontwikkeling en grote grazers. In het gebied grazen naast Gallowayrunderen ook Konikpaarden. Deze houden de begroeiing kort zodat het natuurgebied niet helemaal vol groeit met bos. De grazers zijn winterhard en kunnen het hele jaar door buiten blijven. Ze krijgen in de winter een dikke vacht die hen voldoende beschermt tegen de kou.

Speuren naar sporen

Behalve de in het gebied door de mens teruggebrachte grote grazers, leven er in het Geuldal en langs de door het Ingendael stromende Strabekervloedgraaf ook veel andere dieren. Zo leven er in het hellingbos aan de zuidzijde van de Geul reeën. Ondanks het feit dat ze niet vaak te zien zijn, laten deze dieren wel sporen achter. Ook kleinere zoogdieren zoals muizen, maar ook vogels en insecten verraden hun aanwezigheid door sporen, bijvoorbeeld door middel van pootafdrukken, uitwerpselen, veren, een hol of een nest. Langs de Geul zijn bovendien knaagsporen van de bever te bewonderen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee