Brits stel onterecht vast na droneaanval: ‘politie behandelde ons schandalig’

Print
Brits stel onterecht vast na droneaanval: ‘politie behandelde ons schandalig’

Afbeelding: AP

Het echtpaar dat deze week onterecht werd aangehouden vanwege de droneaanval op de Londense luchthaven Gatwick, voelt zich schandalig behandeld door de Britse politie.

In een interview in The Telegraph vertellen Paul Gait (47) en zijn vrouw Elaine Kirk (54) dat ze door alle spanningen medische hulp nodig hebben. ,,We zijn onschuldig, maar door fouten van de politie hebben we totaal geen privacy meer.’’

Prutswerk

Niet alleen de twee hebben zware kritiek op het politieonderzoek naar de verdachten van de droneaanvallen. Ook de Britse staatssecretaris van Transport, Chris Grayling, zou zich volgens The Telegraph ergeren aan het prutswerk dat de politie heeft afgeleverd met de arrestatie van Gait en Kirk.

Onderzoek moet uitwijzen wat er is misgegaan. Gait en Kirk: ,,Ons huis in Crawley is helemaal doorzocht en onze namen, foto’s en andere persoonlijke informatie gingen de hele wereld over, verschrikkelijk.’’ Het stel slikt medicijnen om van de schrik te bekomen. ,,Gelukkig hielden onze familie en vrienden altijd het vertrouwen in ons.’’ Het echtpaar is 36 uur ondervraagd.

Drones

De Britse staatssecretaris voor Veiligheid Ben Wallace heeft beloofd meer werk te maken van het voorkomen van gevaarlijke situaties door drones. Terwijl het vliegverkeer op de Londense luchthaven Gatwick zich normaliseert, zei hij maandag dat de autoriteiten de mogelijkheid hebben in het hele land detectiesystemen in te zetten tegen de dreiging van deze onbemande toestellen.

Gezien de enorme populariteit van de drones en de problemen die kunnen rijzen bij militaire acties in een publieke omgeving, bestaan er volgens hem geen gemakkelijke oplossingen. Wallace benadrukte dat politie, luchthavenleiding en legereenheden alles doen om de veiligheid van de mensen te garanderen en de dader(s) achter de drone-invasie op te sporen.

Beloning

De Britse politie heeft een beloning van liefst 50.000 pond (56.000 euro) uitgeloofd voor info over wie met drones woensdag de complete luchthaven van Gatwick bij Londen plat legde.

Het herhaaldelijk opduiken van de onbemande vliegtuigjes dwong de luchthaven het vliegverkeer vanaf woensdagavond 36 uur lang stil te leggen. Bijna 800 vluchten werden gecancelled, circa 140.000 reizigers raakten gedupeerd. Het op 50 km van Londen gelegen Gatwick is met 45 miljoen passagiers per jaar Groot-Brittannië’s tweede vliegveld.

Door 50.000 pond (56.000 euro) uit te loven hoopt de politie de daders toch te pakken te krijgen. Volgens de Britse wet is het illegaal om met drones te vliegen binnen 1 kilometer van een luchthaven. Op de overtreding staat maximaal 5 jaar gevangenisstraf.