Geen cash meer op campus: volledig digitaal betalen op Universiteit Eindhoven

© iStock

Na de vakantie kan in alle kantines van de TU/e alleen nog gepind worden. Ook alle automaten worden aangepast. De universiteit wil af van contant geld op de campus.

ED/Jesper de Vaan

Het aantal contante betalingen neemt al jaren af, ook op de Technische Universiteit. Vorig jaar werd 20 procent van de aankopen in de kantine met brief- of muntgeld afgerekend, bij automaten voor snoep en koffie ligt dit nog maar op 2 procent. Veel studenten gebruiken hiervoor al hun pinpas. Komend jaar worden alle automaten op de campus omgebouwd zodat er geen muntgeld meer in past. Ook in grand café De Zwarte Doos en de Universityclub kan voortaan alleen nog gepind worden. De overstap naar een volledig digitaal betaalsysteem valt tegelijk met de komst van een nieuwe huiscateraar. Na de vakantie runt cateringbedrijf VITAM alle kantines op het universiteitsterrein. ,,Drie jaar geleden is in een convenant vastgelegd dat we als TU toe willen naar een cashless campus’’, vertelt Monique Kuyck, hoofd operational services op de TU/e. ,,Dan wacht je op een geschikt momenten en dat was dit.”

Risico'sContant geld op de campus brengt bepaalde risico’s met zich mee, zegt Kuyck. Zo worden een ‘aantal keer per jaar’ automaten opengebroken. Precieze cijfers wil ze niet geven. ,,Ook lopen medewerkers van het geldtransportbedrijf over het terrein en ook dat levert risico’s op.”

Volgens Studentenfractie Groep-één kan het nieuwe systeem wel een probleem worden voor uitwisselingsstudenten die maar een paar maanden in Eindhoven verblijven en vaak geen Nederlandse bankrekening hebben. Die zorgen werden onlangs geuit in een vergadering van de universiteitsraad. Het is niet mogelijk voor deze groep een uitzondering te maken, zegt Kuyck.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee