Paus hekelt ‘hebzuchtige consument’

Paus Franciscus tijdens de nachtmis in de Sint-Pieter.

Paus Franciscus tijdens de nachtmis in de Sint-Pieter. © EPA/AD

Paus Franciscus heeft de gelovigen opgeroepen het algemeen heersende ‘hebzuchtige consumentengedrag’ tenminste even ter zijde te schuiven en de originele kerstgedachte te delen met de mensen die minder te verteren hebben.

AD/Bob van Huet

De leider van (wereldwijd) 1,3 miljard katholieken in de wereld, vierde op kerstavond met duizenden gelovigen de middernachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. In zijn preek vroeg hij aan de gelovigen ‘om de eenvoud van het kind van Bethlehem terug te vinden’.

De Argentijnse paus stelde vast dat de mens hebzuchtig en vraatzuchtig is en meer interesse heeft in materiële dingen dan in de zin van het leven. ,,De mens is hebzuchtig en onverzadigbaar geworden. Het hebben, de opeenstapeling van dingen lijkt voor velen de zin van het leven te zijn. Terwijl sommigen aanschuiven bij banketten, hebben vele anderen geen brood om van te leven. Laten we ons afvragen met Kerstmis: ‘deel ik mijn brood met degene die geen brood heeft?’”, zei Franciscus.

Vandaag spreekt de 82-jarige paus om 12.00 uur vanaf het pauselijke balkon van de Sint-Pietersbasiliek voor de zesde keer zijn Urbi et orbi (Latijn: voor de stad (Rome) en voor de wereld) uit, dat ook live op NPO 2 wordt uitgezonden.

Curie

Eerder deze week hield de paus een kersttoespraak voor de curie, het bestuursapparaat van de kerk. Daarin stak hij de hand in eigen boezem en deed hij de opmerkelijke uitspraak dat priesters die kinderen hebben misbruikt zich moeten aangeven bij de politie. De paus wijdde bij die gelegenheid zijn hele toespraak aan seksueel misbruik binnen de kerk en het afdekken daarvan.

In februari wordt in Rome een beladen bijeenkomst gehouden waar de belangrijkste bisschoppen zullen praten over het misbruik.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee