Wijkanalyse

Venlo-Noord is zwakke wijk met behulpzame bewoners

Een basisschoolleerling haalt huisvuil op bij een bewoner van de wijk Venlo-Noord.

Een basisschoolleerling haalt huisvuil op bij een bewoner van de wijk Venlo-Noord. © Richard Fieten

’t Ven, Lomm, Hout-Blerick en Boekend zijn voorbeeldig. Venlo-Noord, Blerick-Noord, Blerick-Zuid en Tegelen-Op de Hei zijn zorgenkindjes. De overige Venlose wijken scoren gemiddeld.

Peter Heesen

Dat blijkt uit de wijkanalyse van de gemeente Venlo. Door de twintig wijken op tal van onderwerpen te vergelijken, wordt snel duidelijk wat goed gaat en wat niet. Dat inzicht geeft de gemeente de mogelijkheid gerichte maatregelen te nemen.

Eenzaam

Neem Blerick-Noord, gevormd door de wijken Vastenavondkamp en Smeliënkamp. Nergens in Venlo zijn meer kinderen jonger dan veertien jaar (21 procent), maar ook nergens zijn meer allochtonen (45 procent). Veel bewoners voelen zich onveilig en eenzaam. Toch zijn de ontwikkelingen de laatste jaren positief: meer mensen zijn maatschappelijk betrokken, meer middelbare scholieren kiezen voor havo/vwo, minder kinderen verlaten de school voortijdig.

Of Venlo-Noord, eveneens één van de vier zwakke broeders. Geen wonder, veel mensen hebben geen werk of een laag inkomen. De bewoners hebben dus weinig te besteden, maar wat onderscheidt ze: meer dan gemiddeld verlenen ze mantelzorg.

Profiel

Het profiel van de ‘wijk’ ’t Ven is heel anders. Het dorpje telt een kleine 2700 inwoners. 90 procent in een koophuis. Er zijn weinig 75-plussers, weinig allochtonen en weinig geldproblemen. De mensen zetten zich in voor de buurt en de club, maar mantelzorg wordt minder verleend.

Blerick-Zuid (Molenbossen, Sint-Annakamp, Zonneveld) is het domein van de senioren: bijna één op de drie inwoners is 65-plus. Ze wonen vooral in huurwoningen (64 procent), vaak in flats. Het mag geen verbazing wekken dat veel bewoners zorg behoeven en maatschappelijk minder actief zijn.

Slachtoffer

Wonen in Venlo-centrum wordt als aanlokkelijk gezien. De bewoners lijken er ook van te profiteren. Ze hebben minder overgewicht en zijn over het algemeen gezonder. Ook genieten ze meer van cultuur, die veelal binnen handbereik is. De medaille heeft echter een keerzijde: de mensen voelen zich minder veilig en zijn vaker slachtoffer van een misdrijf.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee