PostNL voorkomt herhaling kerstchaos, brieven en pakjes goed bezorgd

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© ANP

De maatregelen die PostNL heeft getroffen om alle kerstpost op tijd te bezorgen, hebben gewerkt. Volgens het postbedrijf is alles goed gegaan afgelopen weken.

AD/David Bremmer

Vorig jaar ging het goed mis bij PostNL toen de kerstpost samenviel met de invoering van een nieuwe werkwijze op de sorteercentra. Het gevolg was dat een groot aantal kerstbrieven pas in januari werd bezorgd. Het regende klachten. Volgens PostNL zelf werd uiteindelijk 2 procent van de brieven te laat bezorgd. Dit jaar vreesde vakbond FNV voor een herhaling van de problemen, mede door de moeite die het PostNL kost om bezorgers te vinden. Door de goede economie hebben werknemers de baantjes voor het uitkiezen. Om de bezorging op koers te houden moest PostNL zelfs het eigen kantoorpersoneel vragen om in september enkele weken post te bezorgen.De gevreesde chaos is echter uitgebleven. Vrijwel alle kerstkaarten zijn op tijd bezorgd, stelt PostNL. Dat lukte het postbedrijf door ook maandag nog te bezorgen. ,,Dat is normaliter geen bezorgdag meer,” zegt een woordvoerster. ,,Veel medewerkers waren bereid extra te bezorgen.”Voor deze decembermaand had het bedrijf al dit voorjaar maatregelen getroffen. Door softwarematige verbeteringen herkennen de machines meer handgeschreven kaarten. ,,De verbeteringen zijn getest met Valentijnsdag,” vertelde directeur Mail Resi Becker eerder dit jaar. ,,Dat is het andere moment in het jaar waarop veel handgeschreven post wordt verstuurd. Dat verliep prima.”

50 miljoen pakkettenOok begon PostNL eerder met het werven van voldoende personeel voor de feestdagen. Hoeveel kerstkaarten deze maand worden bezorgd weet PostNL niet exact. Het gaat in ieder geval om miljoenen kaarten.”Eerder maakte PostNL al bekend dat kerst en Sinterklaas even druk zijn geweest qua pakjesbezorging. De laatste twee maanden van dit jaar bezorgde PostNL liefst 50 miljoen pakketten. ,,Dankzij de grote inzet van al onze medewerkers is het gelukt om deze feestdagenperiode recordaantallen kaarten en pakketten te verwerken,” aldus directeur Mail Becker. ,,De post- en pakkettensorteercentra draaiden de afgelopen periode non stop op volle kracht en op de werkvloer heerste grote saamhorigheid. Met als gezamenlijk doel: alle kerstkaarten en -cadeaus op tijd bij de mensen thuis brengen. Ik ben er ontzettend trots op dat we onze kerstbeloftes hebben kunnen waarmaken.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee