Vlaanderen onderzoekt kilometerheffing op alle wegen

Print
Vlaanderen onderzoekt kilometerheffing op alle wegen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De Vlaamse regering onderzoekt of op alle wegen in Vlaanderen een kilometerheffing kan worden ingevoerd om drukte en files tegen te gaan.

Volgens de financieel-economische krant De Tijd werd eerst ook nog gekeken naar een heffing die alleen zou gelden op plaatsen met veel file, zoals de ring van Antwerpen. Maar dat scenario is van tafel, omdat het zou leiden tot sluipverkeer op minder drukke wegen. Wordt de heffing ingevoerd, dan moeten ook buitenlandse chauffeurs gaan betalen.

Infrastructuur

Volgens de Vlaamse verkeersminister Ben Weyts kunnen de inkomsten van de heffing dienen om een andere autobelasting, de zogeheten inverkeerstelling, te verlagen. Ook zou er meer geld in de infrastructuur kunnen worden gestoken. Weyts zegt dat de beslissing over invoering van een kilometerheffing aan de volgende Vlaamse regering is. Dat zal op zijn vroegst in 2024 of 2025 gebeuren.

België kent al wel een kilometerheffing voor vrachtwagens. Die werd in april 2016 van kracht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen