Indonesië: situatie bij vulkaan nog gevaarlijk

Print
Indonesië: situatie bij vulkaan nog gevaarlijk

Afbeelding: EPA

De Indonesische autoriteiten waarschuwen voor ,,extreem weer en hoge golven’‘ rond de uitgebarsten vulkaan Anak Krakatau in de Straat van Soenda. Ook dringen zij erop aan weg te blijven bij de kust die zaterdag getroffen is door een tsunami.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 430, meldt de Indonesische rampenbestrijdingsdienst BNPB.

Kraterwand

Volgens de meteorologische dienst van Indonesië kan het ruwe weer rond de vulkaan de kraterwand kwetsbaar maken, waardoor het risico ontstaat dat deze het begeeft. De tsunami van zaterdag is veroorzaakt doordat een deel van de vulkaan Anak Krakatau in de zeestraat tussen Zuid-Sumatra en West-Java instortte.

Lees ook:Meteorologen: tsunami Indonesië door instorten vulkaan

Trillingen

Het hoofd van de meteorologische dienst Dwikorita Karnawati zegt dat de vulkaan nauwlettend in de gaten wordt gehouden. ,,Wij hebben een controlesysteem ontwikkeld dat zich focust op de vulkanische trillingen in Anak Krakatau, zodat wij vroeg kunnen waarschuwen.”

De Anak Krakatau spuwt nog veel rook en as uit. Volgens Karnawati kan dit een bedreiging gaan vormen voor het vliegverkeer.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →