Actiegroep We Gaan Ze Halen keert zonder vluchtelingen terug uit Griekenland

Rikko Voorberg, organisator van We Gaan Ze Halen, spreekt de pers toe voor het Griekse parlement op 24 december.

Rikko Voorberg, organisator van We Gaan Ze Halen, spreekt de pers toe voor het Griekse parlement op 24 december. © AFP

Actiegroep We Gaan Ze Halen keert met lege handen huiswaarts. Volgens organisator Rikko Voorberg heeft de Griekse regering niet gereageerd op het verzoek om in gesprek te gaan. De actievoerders wilden 150 vluchtelingen uit Griekenland meenemen naar Nederland.

AD

We Gaan Ze Halen arriveerde op kerstavond in Athene en vroeg premier Tsipras van Griekenland 150 vluchtelingen die vastzitten in de kampen op de Griekse eilanden van reisdocumenten te voorzien. Het plan was om de migranten naar Nederland te brengen in een van de dertig ingezette auto’s of in de speciaal door de actiegroep aangeschafte extra lange bus. Die bus begaf het in Duitsland, waarna de actiegroep met vijftig auto’s doorreed naar Athene.

Regering

Het is niet gelukt om met de Griekse regering in gesprek te gaan, zegt organisator Rikko Voorberg tegen het NOS Radio 1 Journaal. ,,Het blijft doodstil van de kant van de Griekse regering. Ze lijken niet te willen reageren”, zegt Voorberg. ,,We hebben altijd gezegd dat we hoopten op een wonder. Dat is niet gebeurd. Wat er wel is gebeurd is dat het onderwerp relocatie van vluchtelingen voor het eerst sinds lange tijd weer bovenaan de politieke agenda staat.”

Overigens kondigde staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) voor vertrek van de We Gaan Ze Halen-stoet al aan de vluchtelingen weer teruggestuurd zouden worden naar Griekenland, als dat land wél toestemming had gegegeven. Op grond van Europese regels moeten ze namelijk in dat land asiel aanvragen.

Valse hoop

Voorberg vindt evenwel niet dat hij met de actie valse hoop heeft gewekt bij de vluchtelingen. ,,Het is hier een gevangenis en er moeten mensen zijn die aan de tralies rammelen en zeggen dat dit onrechtvaardig is. De mensen hoopten op humaniteit en een eerlijk proces. Dat is op geen enkele manier gebeurd. Als iemand hier valse hoop heeft gewekt, is dat de Europese Unie.”

De actiegroep rijdt met lege auto’s terug naar Nederland. Teleurstellend, vindt Voorberg, die had gehoopt op een gesprek met premier Tsipras. ,,Tegelijk zijn we dankbaar dat we zoveel mensen weer eens met de neus op feiten hebben kunnen drukken. Er zouden 160.000 mensen worden verdeeld over Europa. Daar is niets van terechtgekomen.”

We Gaan Ze Halen gaat in Nederland verder actievoeren, maar weet nog niet hoe. Er zijn contacten met politici, maar daar wil woordvoerder Johannes van den Akker verder niets over zeggen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee