Brunssum steekt mensen met schulden de helpende hand toe

Hulp voor schuldenaren in Brunssum.

Hulp voor schuldenaren in Brunssum.

In Brunssum is deze week ‘Os Hoes’ geopend. Dat is een huiselijke plek waar klanten van de sociale dienst met problematische schulden hulp krijgen om hun problemen aan te pakken.

Redactie

Ze worden waar nodig geholpen door gemeente, Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk, ISD BOL, Betere Buren of Kredietbank Limburg (KBL).

Mensen maken volgens de gemeente Brunssum onder invloed van langdurige stressvolle omstandigheden keuzes die hen soms in de (financiële) problemen brengen. ‘Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat er een aantoonbaar verband is tussen stress en schulden.’

Minder stress

De gemeente Brunssum is daarom gestart met het project Mobility Mentoring. Het verminderen van stress is de rode draad in het traject. Nieuwe klanten van ISDBOL (met problematische schulden) worden uitgenodigd voor het project. Wanneer ze de uitnodiging accepteren, worden zij ontvangen in ‘Os Hoes’, in een huiskamer. ‘Een formele locatie zoals gemeente of Sociale dienst is immers niet altijd de juiste omgeving om zonder stress aan de slag te gaan met problemen.’

Lezen en schrijven

Afhankelijk van de situatie schuiven ook andere partijen aan, om mee te helpen. Bijvoorbeeld Stichting Lezen en Schrijven of woningcorporaties.

Door eerst de oorzaak van de stress weg te werken, ontstaat er bij de klant ruimte om te werken aan doelen op langere termijn. Deze werkwijze maakt het voor de klant mogelijk om een voor zichzelf een stabiele, stressvrije en financieel gezonde toekomst te creëren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee