Juwelierszaak in Maastricht wordt fort na grote kraak

Print

Maastricht / Itteren / Midden-Limburg -

Juwelier Alfred Burger maakt van zijn winkel aan de Platielstraat in Maastricht een fort. Voor de ramen komen rolluiken van onbreekbaar polycarbonaat. En binnen wordt de winkel opgedeeld in apart afsluitbare compartimenten.

Het vergt opnieuw forse investeringen, maar Alfred Burger heeft geen andere keuze: „Met gewone beveiligingssystemen hou je dieven blijkbaar niet langer buiten.”

In de nacht na kerstavond drongen twee mannen Burgers zaak binnen. In amper drie minuten tijd vulden ze hun rugzakken daar met peperdure horloges: Rolexen, Breitlings, Cartiers. De schade wordt geraamd op 1,3 miljoen euro. „En misschien is het alles bij elkaar nog wel meer”, verzucht Burger.

Kerstavond

De dieven wisten heel goed wat ze deden, constateert de gedupeerde ondernemer. Zijn winkel ligt in het drukke centrum van Maastricht, op een steenworp afstand van het Vrijthof. „364 dagen per jaar ziet het hier zwart van de mensen”, zegt Burger. „Eén nacht is het stil. Op kerstavond, als iedereen na de nachtmis snel naar huis gaat. En juist die nacht hebben ze uitgekozen om toe te slaan.”

Lees ook: ‘Het was net een film. Ze waren maar paar minuten binnen’

Op beelden van de bewakingscamera’s is te zien hoe de dieven via het raam aan de voorzijde naar binnen klauteren. Het glas is beveiligd. Maar dat hield de inbrekers niet tegen, zegt Burger: „Ze hebben gewoon met grof geweld de sponning eruit gebroken.” Eenmaal binnen slaan de daders de vitrines aan diggelen, graaien de dure horloges weg en verdwijnen weer rap.

Buurvrouw

Een buurvrouw heeft gezien hoe de twee mannen buiten op een fiets springen en wegrijden. Verder ontbreekt vooralsnog elk spoor van de daders. In hun witte kleding moeten ze eventuele voorbijgangers opgevallen zijn, vermoedt Burger. „Maar het kan best zijn dat ze die witte kleren - waarschijnlijk sportkledij - buiten meteen uitgetrokken hebben.”

Na de inbraak heeft Burger meteen contact opgenomen met de verzekering. Die dekt slechts een klein deel van de schade, zegt hij: „We krijgen maximaal twee ton terug. De rest is voor eigen risico. Verzekeringsmaatschappijen zijn niet erg happig om zaken te doen met juweliers.”

Levenswerk

Hij heeft verder met experts gekeken wat hij nog meer kan doen om zijn zaak te beveiligen. Aan stoppen wil hij absoluut niet denken: „Deze zaak is ons levenswerk. We zitten al achttien jaar hier aan de Platielstraat. We zijn dag en nacht bezig met horloges; als de winkel dicht is gaat de handel via internet gewoon door. Dat laten we ons echt niet afpakken.”