Opbrengsten beursgangen wereldwijd omhoog in 2018

© iStock

De wereldwijde opbrengsten van beursgangen zijn afgelopen jaar met 5 procent gestegen naar meer dan 200 miljard dollar.

ANP

Dat is het hoogste niveau in vier jaar, schrijft zakenkrant Financial Times op basis van cijfers van marktonderzoeker Dealogic.

Volgens Dealogic werden in 2018 ongeveer 1400 bedrijven naar de beurs gebracht, bijna driehonderd minder dan een jaar eerder. Deze aandelenemissies leverden wel meer op dan in 2017, toen een bedrag van 199 miljard dollar werd opgehaald.

Grootste markt

De grootste beursgang van dit jaar was die van de mobiele telefonietak van het Japanse SoftBank eerder deze maand, ter waarde van meer dan 21 miljard dollar. Sowieso was in Azië sprake van de grootste markt voor beursgangen.

Sprong wagen

Ondanks de onrust op de beurzen van de afgelopen tijd verwachten kenners dat in 2019 opnieuw veel grote bedrijven de sprong naar de aandelenmarkt gaan wagen. Zo zou taxi-app Uber naar Wall Street willen gaan. De waardering van het Amerikaanse bedrijf zou op wel 120 miljard dollar liggen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee