Politie maakt einde aan blokkade snelweg door Gele Hesjes

De Belgische politie heeft woensdagavond laat ingegrepen bij een demonstratie op de Belgische snelweg E25 richting Maastricht.

Redactie

Zo’n twintig demonstranten met gele hesjes hadden daar vlak voor de grensovergang bij Eijsden de rijbaan versperd met onder meer pallets, die ze in brand staken.

Ingreep

De burgemeester van Luik ging in gesprek met enkele deelnemers. Uiteindelijk werd rond 00.30 ingegrepen door de politie. De demonstranten werden afgevoerd en de snelweg werd schoongeveegd.

Ook de grenspost Lichtenbush bij de grens van België met Duitsland werd door demonstranten geblokkeerd, meldt de NOS.

Verzet

De Gele Hesjes-beweging is vorige maand ontstaan in Frankrijk, als verzet tegen stijgende prijzen en het regeringsbeleid. Daarbij werpen ze geregeld wegversperringen op, die op meerdere plaatsen voor dodelijke ongelukken zorgden. In meerdere steden, vooral in Parijs, braken bovendien grote rellen uit.

De beweging verspreidde zich al snel naar andere landen, waaronder Nederland. Hier verlopen de protesten voorlopig vreedzaam.

Lees ook: Gele hesjes: ‘Niet kijken mensen, meedoen!’

Video: Niek van Herten

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal