Politie maakt einde aan blokkade snelweg door Gele Hesjes

Print
Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer -

De Belgische politie heeft woensdagavond laat ingegrepen bij een demonstratie op de Belgische snelweg E25 richting Maastricht.

Zo’n twintig demonstranten met gele hesjes hadden daar vlak voor de grensovergang bij Eijsden de rijbaan versperd met onder meer pallets, die ze in brand staken.

Ingreep

De burgemeester van Luik ging in gesprek met enkele deelnemers. Uiteindelijk werd rond 00.30 ingegrepen door de politie. De demonstranten werden afgevoerd en de snelweg werd schoongeveegd.

Ook de grenspost Lichtenbush bij de grens van België met Duitsland werd door demonstranten geblokkeerd, meldt de NOS.

Verzet

De Gele Hesjes-beweging is vorige maand ontstaan in Frankrijk, als verzet tegen stijgende prijzen en het regeringsbeleid. Daarbij werpen ze geregeld wegversperringen op, die op meerdere plaatsen voor dodelijke ongelukken zorgden. In meerdere steden, vooral in Parijs, braken bovendien grote rellen uit.

De beweging verspreidde zich al snel naar andere landen, waaronder Nederland. Hier verlopen de protesten voorlopig vreedzaam.

Lees ook: Gele hesjes: ‘Niet kijken mensen, meedoen!’

Video: Niek van Herten

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen