Vooruitkijken met club die normaal terugblikt

Print
Vooruitkijken met club die normaal terugblikt

Peter Willems (links) en Ad Hoogenboom met voor zich enkele glasplaten. Afbeelding: Paul Dolhain

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak -

Heemkundevereniging Geleen bestaat in 2019 exact 40 jaar. Dat gaat de vereniging vieren met een fotoboek. Een mooi moment om eens vooruit te blikken met een vereniging die normaal gesproken terugkijkt.

Voorzitter Ad Hoogenboom en vicevoorzitter Peter Willems zitten in het grote lokaal van de voormalige Augustinusschool aan de Jupiterstraat. Voor hun ligt een verzameling glasfoto’s. “Je zou zeggen dat de kwaliteit slecht is, maar niets is minder waar”, vertelt Ad. Door het licht dat van buiten komt is inderdaad een haarscherpe foto te zien. “Uniek toch?”

Stoffig imago

Peter Willems (54) kwam vijf jaar geleden het gebouw binnenlopen. “Mijn vader is jaren lid geweest en ik was op zoek naar een nieuwe hobby. Er hangt altijd een stoffig imago over een heemkundevereniging, maar daar klopt niks van. Het beviel me hier direct.” Ad is medeoprichter van de heemkundevereniging. “Ik verzamelde al oude foto’s van Geleen. In 1978 werd het boek ‘Oud Geleen: verleden, heden, toekomst’ uitgegeven door jongerenvereniging Deboew en dat was de aanleiding om de geïnteresseerden te verenigen. Ik wilde een verzamelpunt creëren in Geleen voor al het ons materiaal.”

Glasfoto’s

Het naderende jubileum was reden voor een nieuw boek. “Er zijn door de jaren veel boeken uitgebracht onder de noemer: ‘Geleen door de eeuwen heen’. Het laatste deel kwam uit in 2016 naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van harmonie St. Cecilia 1866”, vertelt Ad. De glasplatencollectie zorgt voor een nieuw boek. “We hebben ze ooit gekregen, echter is onduidelijk van wie”, vertelt Peter trots. “We vermoeden dat het foto’s zijn uit de jaren ’30.” In totaal is de collectie 180 platen groot, waarvan 80 afkomstig uit Geleen. “We hebben ze afgedrukt, verhalen erbij geschreven, ze aangevuld met andere foto’s en er omschrijvingen bij geplaatst. Dat geheel levert een mooi boek op”, meldt Ad alsof het doodeenvoudig is. Er is zoveel materiaal voorhanden dat er hoogstwaarschijnlijk ook een tweede deel gaat uitkomen. “Deze boeken horen thuis in de boekenkast van iedereen die iets met Geleen heeft.”

Dertigers

In totaal telt de heemkundevereniging bijna 500 leden, waarvan er 30 actief betrokken zijn. “We groeien nog”, weet Peter. “En het mooie is: er komen ook steeds meer dertigers bij.” Afgelopen jaar was de vereniging verantwoordelijk voor de expositie ‘Luuj van Gelaen’ en de tentoonstelling over 50 jaar Smoke Eaters. “Die werden beide drukbezocht.” Ook is er sinds 2013 een Facebookpagina online. “Steeds meer mensen gebruiken Facebook”, zegt Peter, “ook mijn vader van 82. Veel mensen vinden het leuker om foto’s van vroeger te bekijken. Dit is dé manier.”

“Je ziet het ook aan reacties op de pagina van Pierre Vossen ‘De bès van Gelaen es te’”, vervolgt Ad. “Het leeft steeds meer.”

Samenwerking

Heemkundevereniging Geleen werkt ook samen met andere afdelingen in de Westelijke Mijnstreek. “Die samenwerking gaan we komend jaar meer kracht bijzetten”, zegt Ad. “We werken nauw samen met Schinnen, Beek, Stein, Grevenbicht en Sittard.” Wat zijn de wensen van de vereniging van komend jaar? “Het streven is om het ledental naar 600 te tillen. Verder komen er nieuwe exposities: waaronder één over de Geleense jaren van Pinkpop. Daarnaast gaan we in het kader van 75 jaar bevrijding en on jubileum flink uitpakken.”

Nieuw boek

Op 20 april komt het nieuwe boek uit in samenwerking met Stichting Cultuur-Historische Uitgaven Geleen (SCHUG). Het boek omvat 144 pagina’s met meer dan 150 foto’s, waarvan het merendeel niet eerder gepubliceerd is. De prijs van het boek bedraagt bij voorintekening (vóór 1 april 2019) 17,50 euro, daarna 19,50 euro. Intekenen kan bij Bruna Geleen en Dit&Dat Zuidhof, Borée Lindenheuvel en Heemkundeverenging Geleen via de website www.heemkunde-geleen.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu