De snert van Janneke Philippi, ook als je geen wintermens bent

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Heel eerlijk: ik ben geen wintermens, maar van een pan erwtensoep op het vuur kan ik heel gelukkig worden.

Mijn snert? Die serveer ik deze dagen ook graag in kleine porties, als borrelhapje of opwarmertje na een wandeling in het veld. Dan heb je met deze pan voldoende voor 10-12 personen.

'Mijn' snert met pastinaak
Voor 6 personen
Bereiden: 15 minuten
Koken: 1,5 uur

Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 1/2 knolselderij, in blokjes
- 1 prei, in ringen
- 2 pastinaken, in blokjes
- 2 liter vleesbouillon
- 1 varkenshiel of 2 flinke schouderkarbonades
- 1 slagersrookworst
- handvol peterselie, grofgehakt

Bereiden
Voor de beste dikte - de lepel moet in de soep staan, vind ik! - en voor de lekkerste smaak maak je de soep een dag eerder. Doe de spliterwten met de groenten, de bouillon en het vlees in een soeppan. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de erwten in 1,5 uur gaar, tot ze uit elkaar vallen.
Neem na 1 uur het vlees uit de pan, verdeel het in stukjes en doe terug in de pan. Leg er de rookworst op en verwarm de soep nog 20 minuten.
Haal de worst uit de pan, snijd in plakjes en doe ook terug in de soep. Roer de peterselie erdoor en breng de erwtensoep op smaak met zout en peper. Laat snel afkoelen en zet de pan afgedekt in de koelkast.
Verwarm de soep de volgende dag op laag vuur. Schenk eventueel een extra kop water erbij. Roer regelmatig met een houten lepel goed over de bodem van de pan.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →