Aantal passagiers MAA groeit hardst van alle Nederlandse luchthavens

Print
Aantal passagiers MAA groeit hardst van alle Nederlandse luchthavens

Afbeelding: Mitchell Giebels

Maastricht-Airport / Maastricht / Itteren -

Het aantal passagiers dat afgelopen zomer vloog via Maastricht Aachen Airport, nam naar verhouding het meest toe van alle Nederlandse luchthavens. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds mei van dit jaar is het aantal vliegbestemmingen op Maastricht flink uitgebreid. Mede hierdoor verdubbelde het aantal reizigers in het derde kwartaal tot 135.000.

Aantal passagiers MAA groeit hardst van alle Nederlandse luchthavens
Foto: CBS

Drukste ooit

Uit de cijfers blijkt verder dat Schiphol en de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam hun drukste zomer ooit achter de rug.

Lees ook: Corendon speelt MAA-troef en wacht niet op Lelystad

Schiphol zag in het derde kwartaal bijna 20 miljoen passagiers aankomen en vertrekken, dik 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de maand augustus vlogen er voor het eerst meer dan 6,8 miljoen passagiers via deze luchthaven. De drukste dag was 10 augustus. Op die vrijdag deden in totaal 269.000 vliegtuigpassagiers Schiphol aan.

Eindhoven

Ook in Eindhoven en Rotterdam was het nog nooit zo druk. Eindhoven Airport verwerkte bijna 1,9 miljoen passagiers, ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. Vanaf Rotterdam The Hague Airport vlogen 686.000 mensen, wat neerkomt op een groei van bijna 19 procent.

Voor Groningen Eelde noteerde het CBS verder een kleine 17 procent groei, met in totaal 79.000 reizigers.

Vracht

De hoeveelheid verwerkte vracht op de Nederlandse luchthavens liep in het derde kwartaal wel een kleine 2 procent terug, tot dik 459.000 ton. Volgens het statistiekbureau was er vooral minder luchtvracht van en naar Azië en andere Europese landen. De aan- en afvoer van en naar Afrika groeide wel sterk. Ook de hoeveelheid goederen tussen Amerika en Nederland zat in de lift.

Luister ook naar de podcast: Vliegtuigoverlast: Herrie boven Limburg en onrust op de grond

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →