Nederland vraagt om veilige haven voor Hollands migrantenschip

Print
Nederland vraagt om veilige haven voor Hollands migrantenschip

De onder Nederlandse vlag varende Sea-Watch 3 redde de 32 migranten zaterdag van de verdrinkingsdood. Afbeelding: AD/Sea-Watch

Nederland heeft een beroep gedaan op landen rond de Middellandse Zee om een haven te vinden voor een schip met 32 geredde migranten, dat onder Nederlandse vlag vaart.

,,We hebben de kustwacht van die landen benaderd en gevraagd of zij een veilige haven kunnen bieden’’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. ,,Een aantal landen heeft daar negatief op gereageerd en we wachten nog op antwoord van andere landen.’’ Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat.

Sea-Watch

Het schip de Sea-Watch 3, een initiatief van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch, pikte zaterdag 32 migranten op van een zinkend bootje van uit de Libische kust. Volgens missieleider Philip Hanh gaat het onder meer om vier vrouwen en zes minderjarigen: een baby, twee jonge en drie iets oudere kinderen die zonder familie reizen. Het schip kan al zes dagen nergens aanmeren.

De woordvoerder benadrukt dat het niet de verantwoordelijkheid is van Nederland om te zorgen voor een veilige haven. ,,De kapitein is verplicht een veilige haven te zoeken.’’