Diamanten paar Geert en Ria Specht - Hones voelt zich thuis in Heijen

Print
Diamanten paar Geert en Ria Specht - Hones voelt zich thuis in Heijen

Ria en Geert Specht werden met hoog bezoek vereerd Afbeelding: Jos Gröniger

Heijen / Gennep / Ottersum / Milsbeek / Ven-Zelderheide / Noord-Limburg -

Gedurende het hele jaar bezoeken burgemeester Peter de Koning en zijn echtgenote Edith echtparen die 60 jaar of langer getrouwd zijn. Daags voor kerstmis werden in Heijen Ria en Geert Specht - Hones vereerd met een bezoek. Zij waren op vrijdag 21 december 60 jaar getrouwd.

In de knusse woning aan de rand van Heijen, op een steenworp van de N271, streek het Duits-Nederlandse paar in de jaren ‘80 neer. Samen met de drie dochters Moni(ca), Manuela en Marjorie kwamen de uit het Duitse Wienhausen afkomstige en in Cimahi (Java) geboren Ria vanuit Boekel naar Noord Limburg. “Gewoon vanwege de ruimte om ons huis”, vertelt Ria, “We hadden in die tijd wat kleinvee, en dat kon hier prima gehouden worden.” En zo werd na omzwervingen langs Wienhausen (D), Veghel, Canada, Wienhausen en Boekel een plaats gevonden in Noord - Limburg.

De nu 79-jarige Ria was een gepassioneerd docente textiele vormgeving op de school in Boekel. Ook in het jeugdwerk was zij er actief. Echtgenoot Geert (88) was jarenlang werkzaam bij defensie in Nederland. Door de Duitse afkomst van Geert wordt er thuis vaak Duits gesproken. Tijdens het bezoek van de burgemeester valt dan ook regelmatig een Duits woord te beluisteren.

In het huis in de bosrijke omgeving staat dit jaar geen kerstboom. ,,We vieren geen kerst deze keer. Vanwege het 60-jarig huwelijk laten we dat eens achterwege”, vertelt de gastvrije Ria. Samen met haar Geert en kinderen ontvingen zij de Gennepse burgemeester al eens thuis. ,,Ja, dat was tijdens mijn kennismakingsperiode hier in de gemeente”, herinnert De Koning zich, ,,Ik heb hier toen heerlijk buiten op het terras gezeten.”

Onder het genot van koffie met heerlijk gebak vertelt Ria hoe zij Geert leerde kennen. “Ik was 18 en woonde pas in Den Haag. We waren met een vriendin en haar vriendje een avondje uit.” Omdat de reis huiswaarts lastig werd, bood Geert aan Ria thuis te brengen. ,,Mijn vader wilde wel eens weten wie er zo hoffelijk was en vroeg Geert meteen naar binnen te komen.”

De kennismaking met Ria’s familie beviel Geert prima. ,,Ik vroeg of ik de volgende dag terug mocht komen.” De zegen van zijn toekomstige schoonvader had de negen jaar oudere Geert.

Vanaf de onverwachte kennismaking met Ria en haar ouders ging het snel. Het bleek liefde op het eerste gezicht. Dat bevestigt Ria. ,,We waren een half jaar na de eerste kennismaking verloofd. En weer een half later zijn we getrouwd. We waren een jaar gehuwd toen onze eerste dochter (Monica) geboren werd. Na Moni werden Manuela en Marjorie geboren. Ria en Geert werden de trotse grootouders van zes kleinkinderen.

Samen met hun familie en kennissen vierden Geert en Ria Specht - Hones in het weekend voor kerstmis het zestigjarig huwelijksfeest.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →