’t Mooswief krijgt een nieuw jurkje

Print

De outfit van ’t Mooswief is versleten en moet vervangen worden. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Ze draagt al bijna dertig jaar hetzelfde jurkje met een schort en omslagdoek. Maar de outfit van ’t Mooswief is na al die jaren carnaval in weer en wind tot op de draad versleten.

„Het dreigde van ellende uit elkaar te vallen”, zegt Tempeleer Odin Wijnhoven. „Je moet er niet aan denken dat je haar bij het inschieten van de vastelaovend opeens in haar onderkleed hebt hangen”, of erger nog: „in haar bloete koont.”

En daarom krijgt ’t Mooswief een nieuwe garderobe. Komende carnaval zal ze in haar nieuwe outfit te aanschouwen zijn. Een team van vrijwilligers van de Tempeleers heeft inmiddels de eerste pas-sessie achter de rug. Het ontwerp is gebaseerd op een historische dracht van de patrones van de Maastrichtse carnaval, maar wijkt niet extreem af van hoe ze nu gekleed is. De huidige kleding stamt uit 1985; in 1984 werd ’t Mooswief namelijk in brand gestoken.

Stukjes

De nieuwe kleding kost volgens Wijnhoven „meerdere duizenden euro’s”. „Het is een flinke operatie. Er gaan tientallen meters stof in.” Om het geld bij elkaar te brengen brachten de Tempeleers onlangs hun eigen Mooswief-bier op de markt. Verder gaan cliënten van Athos de oude kleding van de patrones opknippen in vijfhonderd stukjes. De stukjes stof zullen in een reageerbuisje worden gestopt en worden vanaf februari als Mooswief-memorabilia met een echtheidscertificaat verkocht.

’t Mooswief krijgt een nieuw jurkje
Foto: archief MHL

De nieuwe garderobe van ’t Mooswief is aanleiding voor een samenwerking met de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Tien studenten van de kunstacademie maken hun eigen ontwerp voor de patrones. „Niet om echt aan te doen, maar meer om vanuit studenten creatief te kijken naar één van de meest traditierijke personages van onze stad”, zegt Tempeleer Benedict Persoon. De ontwerpen zullen rond carnaval te zien zijn in diverse etalages in de binnenstad.