Volle kloosterbieb voor Venlose boekenbeurs

Chrit Klerken toont één van de topstukken, een atlas uit 1870.

Chrit Klerken toont één van de topstukken, een atlas uit 1870. © Boeken Steunen Mensen

Het aanbod is enorm, de vraag selectief. Dus moet Boeken Steunen Mensen elk jaar doelbewuste keuzes maken. De honderdduizend boeken en platen die in het eerste weekeinde van januari op de jaarlijkse beurs worden uitgestald, zijn met zorg uitgezocht.

Marcel van Lier

Apropos monnikenwerk. Ene broeder Mozes van een Belgisch klooster in de buurt van Brugge informeerde eerder dit jaar bij Boeken Steunen Mensen of er interesse was in de bibliotheek van de paters. Op de vraag om hoeveel boeken het ging, antwoordde hij doodleuk: een half miljoen. Zo’n grote partij had de Venlose stichting nooit eerder aangeboden gekregen. “Zulke hoeveelheden kunnen we in onze opslag ook niet kwijt”, zegt secretaris Geert Hendrikx. De broeder wilde er echter vanaf en bood aan om de boeken zelf in bananendozen te doen en naar Steyl te brengen. “Een mooie geste, maar we zijn toch maar eerst even ter plekke een kijkje gaan nemen.”

De toevoer is gigantisch. Jaarlijks komen er honderdduizenden boeken binnen. De opslagruimte bij de paters in Steyl is tot de nok gevuld. Met regelmaat wordt de stichting gebeld na het overlijden van iemand met een goed gevulde boekenkast. “De familie vraagt dan of we de boeken willen komen ophalen, want het huis moet leeg. Laatst kregen we zo’n telefoontje uit Barneveld. Een vrijgezel was gestorven en zijn woning leek wel één grote bibliotheek.”

Alle boeken en ook platen gaan door de handen van een 40-tal selecteurs, die uitzoeken wat wel en niet geschikt is voor de beurs. “Ze zijn allemaal kenners van een bepaald genre en weten waar vraag naar is. Maar pikken ook de bestsellers eruit die veel bezoekers al in huis hebben. Daar hoef je ook niet mee aan te komen op de beurs.”

© Boeken Steunen Mensen

Ieder jaar komen er weer pareltjes te voorschijn. Platenselecteur Peter Gaal ontdekte enkele vinyl-albums van jazzlegende Miles Davis. “En een elpee van Sid Barrett, ooit bandlid van Pink Floyd. Het gaat om een eerste persing op het EMI/Harves label. Heel bijzonder.” Tussen de stapels lectuur zitten ook heuse collector’s items. Chrit Klerken vond een atlas van ‘Nederland en zijne overzeesche bezittingen’ uit 1870. “Die kostte toen al 10 gulden, veel meer dan het weekloon van de gemiddelde arbeider”.

Op de vorige beurs werden zo’n 40.000 boeken en platen verkocht, goed voor een recordopbrengst van 77.000 euro. Wat overblijft gaat terug naar de selecteurs, die vervolgens een duim omhoog of omlaag geven. Krijgt een boek geen tweede kans, dan gaat het mee met het oud papier.

De boeken- en platenbeurs is op 4, 5 en 6 januari in het Blariacumcollege aan de Drie Decembersingel in Blerick. Op vrijdag van 18.00 tot 21.30 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 16:00 uur. De opbrengst gaat zoals elk jaar naar enkele goede doelen. Ditmaal is gekozen voor hulpprojecten in Malawi, Peru, Rio de Janeiro en Sri Lanka. Meer info hierover op www.boekensteunenmensen.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee