Regisseur Passiepelen gebruikt publiek als filmcamera

Print
Regisseur Passiepelen gebruikt publiek als filmcamera

Cees Rullens (midden) is in zijn element als regisseur: “Ik vind het geweldig een acteur te laten stralen.” Afbeelding: VIA Venlo

Tegelen -

Ruim vierhonderd theaterliefhebbers zetten dit jaar al alles op alles om van de 21e Tegelse Passiespelen in 2020 een onvergetelijk spektakel te maken. Een van hen is Cees Rullens (59) uit Tegelen. Als regisseur moet hij een wereldberoemd verhaal zo voor het voetlicht zien te brengen dat het publiek ondanks de bekende afloop twee uur lang op het puntje van de stoel zit. Zijn geheim: filmregie.

„Film heeft veel meer oog voor detail dan toneel”, legt hij uit. „Er staan bij de Passiespelen soms wel 350 figuranten op de bühne en die hebben allemaal een onmisbare taak: zij brengen het spel tot leven. In films zie je op de achtergrond altijd mensen een kopje koffie drinken of een hond uitlaten. Daardoor heb je als kijker het gevoel dat het echt is. Die emotie wil ik tijdens de Passiespelen ook opwekken. De toeschouwer moet ogen en oren te kort komen en met huid en haar worden verslonden door het verhaal.”

Dat verhaal is alom bekend. Elk voorjaar gedenken christenen over de hele wereld immers de lijdensweg van hun verlosser. Van de indrukwekkende intocht in Jeruzalem op Palmzondag via de onafwendbare kruisiging op Goede Vrijdag tot zijn opstanding uit de dood met Pasen.

In Tegelen wordt het sinds 1931 ongeveer elke vijf jaar opgevoerd in openluchttheater de Doolhof. In 2014 belandden de Tegelse Passiespelen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Een bewijs dat het schouwspel de moeite waard is om doorgegeven te worden aan volgende generaties.

Dat kan volgens Cees Rullens alleen als het relaas met zijn tijd meegaat. „Het is natuurlijk een echt mannenverhaal”, stelt hij, doelend op Jezus, zijn twaalf apostelen, Judas die hem verraadt, de hogepriesters die zijn berechting eisen en Pontius Pilatus die hem ter dood veroordeelt. „Nauwelijks een vrouw te zien dus. Dat kan in deze tijd niet meer. Ik weet trouwens zeker dat Christus vandaag de dag ook vrouwelijke leerlingen zou hebben gehad, hij maakte geen onderscheid. En wij ook niet.”

Het geslacht van bovengenoemde personages blijft traditiegetrouw ongewijzigd. Wel komen er veel vrouwenrollen bij: ze maken bijna de helft uit van de sprekende cast. „Zowel mannen als vrouwen moeten zich verbonden voelen met de karakters op het toneel”, stelt de regisseur, die al twee keer eerder dezelfde klus klaarde. „Toen ik in 2010 voor het eerst de regie voerde, heb ik de schrijver gevraagd Judas’ moeder in het verhaal op te nemen. Niet alleen om meer vrouwenrollen te creëren, maar ook om te laten zien dat Maria niet de enige is die haar zoon verliest en wordt verscheurd door verdriet. Met Maria leef je natuurlijk makkelijk mee, haar zoon is een en al goedheid. De moeder van Judas verdient echter eveneens ons medeleven. Dat wil ik met filmische middelen opwekken: spelers, muziek, kostuums, decors, grime, alles komt uit de kast. De toeschouwers gebruik ik daarbij als een filmcamera die meebeweegt met de actie. En terwijl ze daar aan de ene kant van het podium middenin zitten, krijgt aan de andere kant de acteur die Judas speelt de tijd zich ongezien op te hangen.”

Om de kijker nog dichter bij het verhaal te betrekken – letterlijk in dit geval - is de vijver tussen tribune en toneel tien jaar geleden gedempt. „Vroeger was die nodig om het gesproken woord via weerkaatsing te versterken”, legt Cees uit, “maar daar zijn inmiddels geluidsinstallaties voor. Op de plek van het water verrijst ook deze keer weer een hele stad waardoor het publiek met de neus bovenop de actie zit. Kippenvel gegarandeerd!”

Meewerken als figurant, koorlid of decorbouwer? Meld je dan aan op vrijwilliger@passiespelen.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →