VIDEO: Na negen jaar hebben skaters in Venlo weer een hal

Print
Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg -

Skaten op een geschikte plek waar niemand je wegstuurt. Dat is voor skatende jongeren uit Venlo sinds vrijdag mogelijk in een hal aan de Kraanvogelstraat. Mede dankzij professional Candy Jacobs uit Tegelen.

Hij heeft lang naar dit moment uitgekeken, vertelt de 16-jarige Mattijs van Garderen uit Venlo. Vlak voor zijn neus voeren vele skaters tricks uit op obstakels als ledges, miniramps en rails. Zelf kan hij zich met zijn skateboard ook ongestoord uitleven op de hindernissen in een hal aan de Reigerstraat.

„De laatste tijd werden we steeds binnen tien minuten weggestuurd bij het Stadskantoor”, vertelt hij. Veel andere geschikte plekken zijn er niet in Venlo en bij regen is het sowieso moeilijk skaten. Van Garderen is daarom blij dat de skaters vanaf nu vier dagen per week overdekt kunnen oefenen. Dat scheelt ook weer dure treinkaartjes naar andere skateparken in Eindhoven of Nijmegen.

‘Wow’

Dat hij en vele tientallen anderen nu kunnen skaten in de hal van Assist Jeugdwerk en Sfeerkeepers is mede te danken aan Candy Jacobs (28) uit Tegelen. De professioneel skater probeerde al sinds de sluiting van Blender Skatepark in 2009 tevergeefs een nieuwe locatie geopend te krijgen.

Tot ze twee maanden geleden Ger Nelissen tegenkwam bij een skateparkje in Blerick. Hij werkte aan een plan voor een skatehal en vroeg haar om samen te werken. Even later kon Jacobs gaan kijken in de hal aan de Reigerstraat. „Ik had lage verwachtingen, maar ik dacht ‘wow’ toen ik deze hal zag”, vertelt Jacobs. De obstakels in de hal zijn allemaal gemaakt door haar en haar vader.

Half november was de hal al even open voor de skaters, maar het duurde tot vrijdag voor de echte opening. „Op de eerste dag kwamen namelijk veel meer mensen af dan verwacht”, zegt Jacobs. „Er waren zeker 50 skaters. Toen hebben we de tijd genomen om even goede afspraken te maken. Ik had dit een beetje onderschat.”

Vrijwilligers

Inmiddels liggen de openingstijden vanaf 1 januari vast en heeft ze vrijwilligers geregeld voor het toezicht. Jacobs mag tot ergens in mei gratis gebruikmaken van de hal. Dan bekijkt ze hoe het verder gaat. „De komende tijd moeten we onszelf bewijzen. Kijken hoeveel skaters hier gebruik van maken.

Ook zullen we in de toekomst financiële steun nodig hebben. Hopelijk zet deze hal weer dingen in gang.” Het liefst vindt ze iemand anders die de komende twee jaar de kar trekt. Vanaf januari is Jacobs, nummer drie van de wereld, vooral druk met de kwalificaties voor de Olympische Spelen in Tokio 2020.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →