Trots en tranen bij oliebollentocht van velomobielen

Print
Trots en tranen bij oliebollentocht van velomobielen

De deelnemers aan de oliebollentocht passeren de Prins Bernhardmolen in Melick. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Melick / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde -

De grootste velomobieltoertocht in de wereld ging vrijdagmorgen van start in Melick. Op weg naar het evenement raakte een ligfietser donderdagavond ernstig gewond bij een ongeval.

„Het slachtoffer heeft een enorme klap gemaakt”, vertelt Chris Trines van de organiserende ligfietsclub Grensrijder.com over een ongeluk waarbij een ligfietser donderdagavond ernstig gewond raakte. De man, afkomstig uit de omgeving van Utrecht, maakte deel uit van een groep die op weg was naar de oliebollentocht, de grootste velomobieltoertocht in de wereld.

Lees ook: Ernstig ongeval met velomobiel in Swalmen

Trines: „Ze moeten ergens verkeerd zijn gereden. Op een donker bospad in Swalmen raakte de ligfietser een slagboom, waardoor onder meer zijn kaak en oogkas op meerdere plaatsen zijn gebroken. Hij ligt nu in het ziekenhuis in Maastricht en wordt in slaap gehouden. Zijn vrouw en zoon zijn bij hem.”

Weloverwogen keuze

Ondanks het ongeval besloot de organisatie om de 68 kilometer tellende toertocht door de Euregio rondom Roerdalen toch door te laten gaan. „We hebben deelnemers uit Australië en de Verenigde Staten aan de start. Die hebben een reis van duizenden kilometers achter de rug. Het is een weloverwogen keuze geweest om te gaan rijden”, vertelt Trines.

Emoties

Voor de Roermondenaar, sinds enkele jaren een fervent velomobielrijder, is deze oliebollentocht er sowieso een vol emoties. Allereerst is er de enorme trots. „Ik heb me er de afgelopen maanden persoonlijk sterk voor gemaakt om deze toertocht naar de Euregio te halen. Dit jaar wordt de 23ste editie verreden, maar het is de eerste keer dat het evenement in Limburg plaatsvindt. Kijk toch eens naar al die fietsen. Dit is toch geweldig mooi om te zien.” Bij het uitspreken van deze woorden komen de tranen. Bij Trines werd enkele maanden geleden de diagnose leverkanker gesteld. „Beter word ik niet meer; dat staat vast. Wel heb ik onlangs nieuwe medicijnen gekregen. Die slaan dusdanig aan dat ik vandaag zelfs een deel van de route kan meerijden. Dat had ik echt niet meer verwacht. Ik realiseer me echter terdege dat dit de laatste keer is dat ik al mijn fietsvrienden in deze setting bij elkaar zie. Dat doet heel veel pijn…”

Trots en tranen bij oliebollentocht van velomobielen
Initiator Chris Trines kon ondanks zijn ziekte meerijden in de oliebollentocht. Foto: Rob van Deurzen

Tijdens het gesprek krijgt Trines diverse schouderklopjes. Als troost en dank voor de organisatie van het evenement. Dat bewijst eens te meer hoe hecht de onderlinge vriendschapsband onder de ligfietsers is.

Trots en tranen bij oliebollentocht van velomobielen
De uit het Australische Perth afkomstige Lincoln Brett reisde ruim 14.000 kilometer voor deelname aan de oliebollentocht. Foto: Rob van Deurzen

Natte ogen

Even later spreekt de Roermondenaar de aanwezigen toe. „Ongelooflijk dat hij dit voor elkaar heeft gekregen”, vertelt een van de deelnemers, die met natte ogen luistert naar de initiator achter de 2018-editie van de oliebollentocht. Iedereen hier weet over de situatie waarin Chris zich bevindt. Zelfs de uit Perth afkomstige Lincoln Brett, die een reis van ruim 14.000 kilometer achter de rug heeft, samen met zijn vrouw en zoon. „Hoe gaat het met hem?”, informeert de Australiër oprecht geïnteresseerd. “Rijdt hij mee vandaag? Wat mooi!”

Een oudere heer kijkt verwonderd naar de kleurrijke velomobielen. „Instappen lijkt me geen probleem. Maar hoe kom je er in godsnaam weer uit?”, vraagt hij zich hardop af. „Met een takelwagen”, lacht een van de deelnemers.

Even na half elf wordt het startschot gegeven voor de oliebollentocht. De ruim 150 velomobielers gaan enthousiast zwaaiend en toeterend van start. Onder hen een trotse Chris Trines.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee