Onderzoek naar wensen inwoners Voerendaal en Simpelveld

Print
Onderzoek naar wensen inwoners Voerendaal en Simpelveld

Het voormalige pand van Radar in Voerendaal. Afbeelding: De Limburger

Bocholtz / Simpelveld / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Huls -

Voerendaal en Simpelveld doen onderzoek naar de woningbehoefte in de gemeenten.

Daarmee willen ze ervoor zorgen dat het aanbod van woningen in de toekomst is afgestemd op de behoeften van de inwoners. Die kunnen online een enquête invullen. De uitkomsten ervan worden meegenomen in het beleid. „Door inzicht te krijgen kunnen gerichter keuzes worden gemaakt in de mogelijke woningbouw.”

Voorbeeld

Voerendaal en Simpelveld staan bekend als krimpgemeenten waar geen behoefte zou bestaan aan veel nieuwe woningen. Er zou vooral opgeknapt en verduurzaamd moeten worden. Inventiviteit is nodig om te kunnen bouwen. Goed voorbeeld is de bouw van vijftien levensloopbestendige woningen voor 55-plussers op ’t Veldje in Voerendaal. De woningen komen op de plek van een verpauperend pand van Radar. Gedachte is dat ouderen uit de gemeente Voerendaal kleiner gaan wonen, hun woningen komen dan vrij voor (jonge) gezinnen.

Lees ook: Simpelveld en Voerendaal werken samen zonder identiteit te verliezen

De enquête is online in te vullen. Wie daar moeite mee heeft kan op meerdere plekken terecht. De Woningstichting Simpelveld en Wonen Limburg helpen bijvoorbeeld mee, net als de Burgerijen in de gemeente Voerendaal. Bij de laatste staan vrijwilligers klaar.

Jongeren

Het is voor beide gemeenten van groot belang zicht te krijgen op de categorie jongeren. „Gemeente en corporaties willen weten wat de woonwensen en verhuisplannen zijn. Daarom vragen wij vooral ook thuiswonende jongeren om de vragenlijst in te vullen. Ook jongeren die nu buiten de gemeente wonen en die geïnteresseerd zijn om terug te keren, nodigen wij uit.”

De enquête kan ingevuld worden tot en met 20 januari 2019. In de loop van het eerste kwartaal wordt het onderzoek afgerond en gaan gemeente, corporaties en huurdersorganisaties aan de slag met de uitkomsten. De resultaten worden gepubliceerd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →