Enquête: extra handen in schoolklas heel hard nodig

© iStock

De Limburgse basisscholen hebben dit schooljaar massaal extra leerkrachten, onderwijsassistenten en gymdocenten aangetrokken om de werkdruk te verlagen.

Carola de Boer

Die extra handen zijn hard nodig om de overvolle klassen, vele zorgleerlingen en sociale problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een enquête van De Limburger, die de afgelopen weken is gehouden onder de basisscholen, inclusief het speciaal onderwijs.

Basisscholen hebben dit schooljaar van het Rijk 155 euro per leerling extra gekregen om de werkdruk te bestrijden. Waar ze dat geld aan zouden besteden, dat mochten de scholen na overleg met de medezeggenschapsraad zelf bepalen.

De Limburger vroeg de scholen in de provincie waar ze dit werkdrukgeld aan hebben besteed, en waarom ze juist die keuze hebben gemaakt. Van de 367 scholen die de enquête van hun bestuur doorgestuurd kregen, deden er 170 mee.Lees ook: Werkdruk in het onderwijs: directeur, leerkracht en conciërge in één

Scholen hebben het leeuwendeel van het geld uitgegeven aan extra (parttime) leerkrachten, onderwijsassistenten, vakdocenten en conciërges. Tevens hebben veel parttimers meer uren gekregen. Niet al het werkdrukgeld is aan extra handen besteed. Ook is er geld gegaan naar meer of nieuwe ICT-middelen, cursussen of extra materialen.

Meer onderwijzers betekent op veel scholen kleinere klassen of enkele groepen in plaats van combinatiegroepen, wat meer rust geeft.

Tientallen scholen laten weten dat ze de extra leerkracht ook inzetten om collega’s af en toe een vrije middag te geven, zodat die andere schooltaken kunnen doen. Overigens is de schaarste in onderwijsland een probleem. Bij basisschool Mikado in Blerick bijvoorbeeld, kon de leerkracht pas in oktober beginnen omdat er in augustus gewoonweg geen meester of juf te vinden was voor drie dagen per week. Bij De Driepas in Echt is de leerkracht alweer vertrokken en zoekt de school nu naar een andere invulling van het geld.

Extra handen in de klas zijn broodnodig en „geen luxe”, laten schoolleiders namens hun teams weten. Scholen die in wijken staan met veel armoede, laaggeletterdheid en huiselijk geweld nemen deze problemen mee de school in. Ook de gevolgen van vechtscheidingen nemen toe en dat verzwaart de werkdruk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee