Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

‘80 procent wil lagere btw op groente en fruit’

© ANP

Een overgroot deel van de Nederlandse bevolking pleit voor een lagere btw op groente en fruit, blijkt uit een enquête in opdracht van voedselwaakhond foodwatch. Volgens onderzoeksbureau Multiscope is 80 procent voorstander van een lager btw-tarief om gezonde voeding te stimuleren.

ANP

Per 1 januari wordt het btw-tarief op onder meer groente en fruit van 6 naar 9 procent verhoogd, een verhoging die geldt voor veel voedingsproducten en andere diensten.

De voedselwaakhond zegt daar niets meer aan te kunnen veranderen, ,,maar dat dit onhoudbaar is voor de toekomst, lijkt ons ook duidelijk’’. Zo wijst foodwatch erop dat bijna 100.000 mensen een e-mail stuurden waarin werd aangedrongen op een btw-vrijstelling voor groente en fruit. Dat past ook bij het in november gesloten preventieakkoord, waarin het kabinet zich ten doel heeft gesteld een gezonde keus makkelijker te maken, zegt de organisatie.

Sinds het aantreden van het kabinet is groente volgens foodwatch 7 procent duurder geworden en suiker 4 procent goedkoper. Dat is exclusief het effect van de aanstaande btw-verhoging.