‘Vergeten’ staatsloterij-Mini’s gaan naar het goede doel

De winnaar van deze mini is nog spoorloos. © John Peters

De tijd begint nu echt te dringen voor de twee Limburgse winnaars van een Mini. Als ze zich voor nieuwjaarsdag nog niet hebben gemeld, gaat hun auto naar het goede doel.

Paul Bots

Wat doe je met drie auto’s die je hebt verloot, maar waarvan de winnaar niet komt opdagen? Die vraag wordt reëel nu drie gewonnen Mini’s van de laatste oudejaarsloterij na een jaar nog niet zijn opgehaald. Twee van de winnende loten zijn in Limburg verkocht: een in Echt en een in Simpelveld. Het derde lot ging in Nijkerk over de toonbank.

Misverstand

De Staatsloterij reed onlangs al met de Mini’s door Echt en Simpelveld. Vergeefs. Vlak na de actie kwam het bericht dat de winnaar in Simpelveld zich had gemeld. Maar dat bleek een misverstand, vertelt Bert van Plateringen van de Staatsloterij. Lees ook: Ook met een megafoon blijft winnaar van de loterij-Mini in Simpelveld onvindbaar

Jaarlijks wordt bij de loterijen van de Nederlandse Loterij zo’n acht miljoen euro aan prijzen niet binnen het wettelijk voorgeschreven jaar opgehaald. Meestal gaat het om kleine bedragen.

Overboeken

Geld dat niet wordt opgehaald, wordt na twaalf maanden overgeboekt naar goede doelen en sportorganisaties. Maar een auto? Die kun je niet zomaar overboeken, erkent Van Plateringen.

Toch gaan ook de drie niet-geclaimde Mini’s naar het goede doel. Vlak na de trekking staan de te winnen Mini’s klaar bij de leverancier. De meesten worden snel opgehaald. De overige auto’s blijven niet oneindig wachten op een winnaar. Ze worden gewoon verkocht. Als een winnaar zich meldt, zorgt de leverancier dat snel het juiste model wordt voorgereden. Nu het er op lijkt dat de drie auto’s niet opgehaald worden, kan de Staatsloterij de waarde van de Mini’s dus ook gewoon overboeken naar het goede doel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal