‘KLM-toestel botst bijna met twee vliegtuigen’

Print
‘KLM-toestel botst bijna met twee vliegtuigen’

Afbeelding: Getty Images

Drie passagiersvliegtuigen, waaronder een toestel van KLM, zijn in het luchtruim boven India elkaar bijzonder dicht genaderd.

Een ongeluk kon worden voorkomen door meerdere automatisch verstuurde waarschuwingen en door ingrijpen van de luchtverkeersleiding. De Indiase luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld, melden lokale media.

Waarschuwingssysteem

Het incident had vorige week zondag plaats. Boven Delhi vloog een vliegtuig van het Amerikaanse National Airlines op een hoogte van 31.000 voet. Het automatische waarschuwingssysteem ging af toen het een vliegtuig naderde van het Taiwanese EVA Air op een hoogte van 32.000 voet.

Luchtverkeersleiding

Beide vliegtuigen stegen naar een nieuwe hoogte, waardoor ook een toestel van KLM, dat van Amsterdam op weg was naar Bangkok, in gevaar kwam. De luchtverkeersleiding greep in en beval het vliegtuig van National Airlines niet verder te stijgen en naar links uit te wijken, waarna de drie vliegtuigen hun weg veilig konden vervolgen.

‘Niet betrokken’

Volgens de KLM was de luchtvaartmaatschappij echter op geen enkele manier bij het voorval betrokken. „Het gaat om een incident tussen twee vliegtuigen”, aldus een woordvoerster. „KLM was hier op geen enkele manier bij betrokken, want het toestel vloog voldoende hoog om hier iets van te merken. Het is bij ons dan ook niet eens als incident geregistreerd.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →