Amateurhistoricus Jeu Veelen uit Posterholt schrijft imposante familiekroniek

Print
Amateurhistoricus Jeu Veelen uit Posterholt schrijft imposante familiekroniek

Jeu Veelen signeert zijn boeken. Afbeelding: Wim Veelen

Posterholt -

In hospice De Ark in Roermond werd onlangs op feestelijke wijze het boek Grensbewoners langs de Roer gepresenteerd. Een familiekroniek met als ondertitel De geschiedenis van het geslacht Veelen, bewoners van een Duits-Nederlands grensgebied. Geschreven door amateurhistoricus Jeu Veelen (82), geboren en getogen in Posterholt.

Jeu Veelen heeft altijd belangstelling gehad voor de geschiedenis die zich toespitste op zijn woonplaats en de Roerstreek. Het lidmaatschap en later zijn bestuurslidmaatschap van de Heemkundevereniging Roerstreek leidde in de loop der jaren tot enkele boeken en een tiental publicaties over de geschiedenis van zijn geboortedorp Posterholt. Het schrijven van een boek over zijn eigen familie lag dus voor de hand.

„Ik heb gekozen voor een familieverhaal én een genealogisch onderzoek naar mijn voorouders”, vertelt de auteur. “Het is de geschiedenis van mijn vaders- en mijn moederskant.”

Maar het is niet alleen de herkomst van het geslacht Veelen, die teruggaat tot rond 1630 in het Duitse grensgebied. Het is ook een verhaal over de mensen in dit gebied.

Grenzen

Jeu Veelen: „Een grens vormt een fysieke scheiding, maar in de loop der eeuwen werd die vaak zowel verdedigd als overschreden. Mensen zochten en zoeken nu eenmaal contacten, over en weer. Bovendien, grenzen zijn en waren altijd interessant en confronterend, ze staan voor verhalen over conflicten, oorlog, scheiding, cultuurverschillen en vooral ook voor overeenkomsten. Ik vertel daarom ook hoe de mensen in dit gebied de voorbije drie tot vier eeuwen leefden, woonden en werkten.”

Voor wie op zoek gaat naar zijn voorouders, zal de aanleiding ongetwijfeld van persoonlijke aard zijn. Voor Jeu was dat het overlijden van zijn moeder in 1974. „Je eigen geschiedenis begint bij de voordeur; bij jezelf en bij die van je ouders. Wie waren zij en wie waren hún ouders en grootouders? En hoe is het hun kinderen vergaan?”

Reünie

Een reünie in 1980 van de familie Veelen leidde voor hem niet alleen tot hernieuwde kennismakingen, interessante gesprekken en uitwisselingen, maar riep ook nog meer vragen op. „Die vragen waren voor mij een reden om de zaken systematisch aan te pakken. Dat bleek een arbeidsintensief onderdeel te zijn en daarom besloot ik het verhaal te beginnen met de eerste voorouder van mijn vader die zich in 1801 in Nederland vestigde. Ik ben gaan zoeken naar zijn nakomelingen in Nederland en daarna startte ik de zoektocht naar mijn Duitse voorouders. En dat was moeilijk, want belangrijke bronnen uit de 17de en 18de eeuw bleken daar niet meer voorhanden. Maar met hulp van met name Jo Schreurs uit Herten en Ted Jongerius uit Posterholt, die mij met raad en daad bij stonden, kreeg het genealogisch onderzoek langzaam gestalte”, aldus de schrijver.

Zoektocht

De jarenlange zoektocht kon hij uiteindelijk twee jaar geleden afronden. Zijn werk zat er op. Dacht hij. „Het was mijn neef Wim Veelen die mij bleef aanmoedigen om ook alle verhalen en onderzoeken te publiceren in een boek. Zijn voortdurende belangstelling was voor mij de stimulans om dit boek te schrijven. Twee maanden geleden kon ik het manuscript afronden, waarna Wim aan de slag ging met de tekstredactie en de vormgeving van het boek. Zonder hem was dit boek er waarschijnlijk nooit gekomen.”

Het boek (full colour, hardcover, gebonden) telt 208 pagina’s en bevat veel illustraties. Belangstellenden kunnen contact opnemen via 0475-401782 of 06-11304027.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →