België wil IS-vrouwen niet terughalen en gaat in beroep

Print
België wil IS-vrouwen niet terughalen en gaat in beroep

Afbeelding: AFP

De Belgische regering gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter om twee Belgische IS-vrouwen en hun kinderen uit een Syrisch vluchtelingenkamp terug te halen.

Dat heeft minister Maggie De Block (asielzaken) gezegd in de studio van VTM NIEUWS.

Veroordeeld

De Block wil wel bekijken wat België voor de kinderen kan doen. ,,Zij kozen er immers niet voor om in dergelijke omstandigheden geboren te worden”, zegt De Block. ,,De moeders, dat is natuurlijk een andere zaak. Zij zijn hier veroordeeld, hebben actief meegewerkt aan het voorbereiden van terroristische aanslagen.”

De Brusselse kortgedingrechter heeft woensdag beslist dat de zes kinderen van twee Belgische IS-strijdsters naar België moeten worden gerepatrieerd. De moeders zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hawl.

Eerder oordeelden rechters juist dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat het land niet kan worden verplicht om ze uit Syrië te repatriëren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →