EXPLOSIEF

Meer bommen gevonden door economische groei in Duitse grensregio

Print
Meer bommen gevonden door economische groei in Duitse grensregio

Een 500 kilo zware vliegtuigbom, gevonden in Aken. Afbeelding: Martin Ratajczak

De economische groei heeft in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen een onverwacht effect. Door de toename van het aantal bouwprojecten bij onze oosterburen stijgt het aantal vondsten van bommen uit de Tweede Wereldoorlog bijzonder hard.

In de eerste negen maanden van 2018 werden al meer blindgangers gevonden dan in heel 2017. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Vlak over de grens, in Heinsberg, moesten in april duizenden mensen geëvacueerd worden na de vondst van een 500 kilo zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

Geschat wordt dat in de oorlogsjaren rond de 675.000 ton aan bommen boven de staat is gedropt. Hoeveel daarvan detoneerden is onbekend.

Bouwprojecten

Tussen januari en september van 2018 werden 2138 blindgangers gevonden. In 2017 kwamen 1946 bommen tevoorschijn. De stijging door de jaren heen is opvallend. In 2014 kwamen 927 explosieven bovendrijven.

In de statistieken worden alle gevonden explosieven meegenomen. Voor de grotere bommen geldt dat ze ter plekke onschadelijk gemaakt worden. In veel gevallen kunnen explosieven afgevoerd worden.

In het algemeen is de verklaring voor het groeiend aantal vondsten de toename van bouwprojecten. Maar ook de droogte van 2018 speelt een rol. De waterstanden waren aanzienlijk lager waardoor bommen letterlijk aan de oppervlakte kwamen. Bijvoorbeeld in de Rijn werden aanzienlijk meer vondsten gedaan.

Niet alleen bommen worden aangetroffen. In de eerste drie kwartalen van 2018 werden ook granaten, landmijnen en munitie opgegraven. Het aantal vondsten daarvan ligt op 9469, tegen 8938 in 2017. De kosten die Noordrijn-Westfalen in 2018 maakte voor het verwijderen van oorlogstuig worden geschat op bijna 15 miljoen euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →