Inscriptie op achterzijde militair graf

Maastricht / Itteren -

Het idee voor QR-codes op grafstenen is ook toepasbaar op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten, zegt initiatiefnemer Wil Joosten. Hij is daarover al in gesprek met de beheerders van die begraafplaats.

Sinds enkele jaren worden op bepaalde dagen foto’s van de gevallen soldaten geplaatst bij hun graf in Margraten. Op die manier wil de stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven de gevallen militairen een gezicht geven: het maakt die graven minder anoniem.

Een link naar een website met aanvullende informatie over de 8301 soldaten die in Margraten liggen, zou een zinvolle aanvulling op dat project zijn, vindt Joosten. „Je kunt op de website veel meer vertellen over het leven van die soldaten, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.”

Het is in Margraten niet toegestaan om iets op die witte grafkruisen te plakken. Maar daar heeft Joosten iets op gedacht: „Op de achterzijde van elk kruis is een getal gegraveerd. Dat kun je op de website invoeren. Iets omslachtiger dan het scannen van een QR-code, maar het werkt hetzelfde.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →