Herenboeren Weert haken af na protest, zoektocht nieuwe locatie gestart

Print
Herenboeren Weert haken af na protest, zoektocht nieuwe locatie gestart

De Herenboeren Weert moeten op zoek naar een nieuwe locatie. Afbeelding: John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De organisatie Herenboeren Weert ziet op het nippertje af van de start van een boerenproject op landgoed Stillenoord. Protest van omwonenden en gemeentelijke regels maken de start onmogelijk.

De coöperatie met 121 deelnemers wil een biologische boerderij starten waar de deelnemers die elk 2000 euro inleggen wekelijks hun eigen groenten en vlees kunnen kopen.

Illegaal

De gemeente is enthousiast over het project,vertelt voorzitter Ron Geurts. Maar de locatie die was gevonden aan de Kruispeelweg kan onmogelijk geschikt gemaakt worden. De schuur die nu op het terrein staat, blijkt illegaal te zijn gebouwd.

De gemeente kan die niet legaliseren, stelt Geurts. Ook mogen de Herenboeren niet de gewenste tien varkens houden op deze plek. Tel daar de meer dan zestig bezwaren bij op die buurtbewoners indienden, en het project is praktisch onmogelijk.

Lees ook: Herenboeren in Weert stuiten op verzet

Andere locatie

Geurts baalt, maar is ervan overtuigd dat er voor de zomer op een andere locatie gestart kan worden. „Ondanks de kerstvakantie is er intensief contact met de gemeente. Die zoekt actief met ons mee.”

De coöperatie hoopt in de tussentijd ook nog meer deelnemers te vinden. Want oorspronkelijk zouden de Herenboeren pas starten als er minstens 150 leden waren. Er is plek voor maximaal 200 deelnemers. „Met de aangemelde 121 durfden we het toch aan, maar eigenlijk hebben we er meer nodig.”

Lees ook: Weert krijgt de tweede herenboerderij van Nederland

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen