Herenboeren Weert haken af na protest, zoektocht nieuwe locatie gestart

Print
Herenboeren Weert haken af na protest, zoektocht nieuwe locatie gestart

De Herenboeren Weert moeten op zoek naar een nieuwe locatie. Afbeelding: John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De organisatie Herenboeren Weert ziet op het nippertje af van de start van een boerenproject op landgoed Stillenoord. Protest van omwonenden en gemeentelijke regels maken de start onmogelijk.

De coöperatie met 121 deelnemers wil een biologische boerderij starten waar de deelnemers die elk 2000 euro inleggen wekelijks hun eigen groenten en vlees kunnen kopen.

Illegaal

De gemeente is enthousiast over het project,vertelt voorzitter Ron Geurts. Maar de locatie die was gevonden aan de Kruispeelweg kan onmogelijk geschikt gemaakt worden. De schuur die nu op het terrein staat, blijkt illegaal te zijn gebouwd.

De gemeente kan die niet legaliseren, stelt Geurts. Ook mogen de Herenboeren niet de gewenste tien varkens houden op deze plek. Tel daar de meer dan zestig bezwaren bij op die buurtbewoners indienden, en het project is praktisch onmogelijk.

Lees ook: Herenboeren in Weert stuiten op verzet

Andere locatie

Geurts baalt, maar is ervan overtuigd dat er voor de zomer op een andere locatie gestart kan worden. „Ondanks de kerstvakantie is er intensief contact met de gemeente. Die zoekt actief met ons mee.”

De coöperatie hoopt in de tussentijd ook nog meer deelnemers te vinden. Want oorspronkelijk zouden de Herenboeren pas starten als er minstens 150 leden waren. Er is plek voor maximaal 200 deelnemers. „Met de aangemelde 121 durfden we het toch aan, maar eigenlijk hebben we er meer nodig.”

Lees ook: Weert krijgt de tweede herenboerderij van Nederland

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen