HERINNERING

QR-code vertelt levensverhaal van overledene

Wil Joosten (rechts) en Erkan Kurt bij het graf van Joostens schoonvader in Heer. © Harry Heuts

Het lijkt zo simpel: een QR-code met een linkje naar een website met foto’s en verhalen. Maar iemand moest het bedenken. „En dat waren wij toevallig”, zegt Wil Joosten, ICT-specialist uit Maastricht.

René Willems

Eén klik en het mobieltje opent het dossier van Harry. Op het kleine schermpje verschijnt een foto en een korte tekst. „De naam op een grafsteen zegt de meeste mensen die over de begraafplaats in Heer lopen waarschijnlijk niet veel,” legt Wil Joosten uit, „maar met zo’n foto en een paar woorden uitleg komen de herinneringen weer naar boven. Je krijgt meteen een beeld van wie hier ligt.”

Joosten opent de link naar het digitale dossier van zijn schoonvader Harry - op de website www.mylife.world - met de camera op zijn gsm. Die herkent de QR-code op het plaatje op de grafsteen. „De meeste telefoons hebben tegenwoordig camera’s die dat kunnen”, zegt Joosten. „Je hoeft dus niet eens meer een aparte app te installeren op je gsm, dat gaat helemaal vanzelf.”

Testfase

Op de begraafplaats in Heer is vooralsnog alleen het graf van Harry voorzien van zo’n QR-code. Op de algemene begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht zijn inmiddels vier graven die zo’n plaatje hebben. „We zijn gestart met een testfase”, vertelt Joosten. „Om te kijken hoe het werkt en de kinderziektes eruit te halen. Maar die is afgerond: het is nu voor iedereen beschikbaar.”

Joosten is ICT’er, maar werkt al jaren in de uitvaartbranche. Hij verhuurde auto’s aan vrijwel alle grote en kleine uitvaartorganisaties. Nadat hij zijn bedrijf had verkocht, is hij zich gaan toeleggen op ICT-oplossingen voor bedrijven in de uitvaartsector. Hij levert programma’s waarbij zij planning en administratie geautomatiseerd kunnen bijhouden.

Herinnering

Hij loopt al langer rond met het idee de herinneringen aan overledenen vast te houden. „Je bent zo snel vergeten”, constateert hij. „In de familie wordt nog wel eens een oud fotoalbum uit de kast gehaald, en op de verjaardag wordt misschien nog een kaarsje gebrand voor de overledene, maar daar blijft het meestal bij. Ik vind dat jammer.”

Joosten heeft daarbij een geestverwant gevonden in Erkan Kurt, neurochirurg van het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Kurt: „In andere culturen gaan ze daar heel anders mee om. Ik ben in Azië en Zuid-Amerika geweest. Daar blijven mensen verhalen vertellen over hun dierbaren. Je bent pas echt dood als er niet meer over je gepraat wordt, zeggen ze.”

Betaalbaar

Samen met hun compagnons Tom Landstra en Paul Goessens hebben ze hun plan verder uitgewerkt. Joosten: „Het moest simpel zijn en goedkoop, want het moet voor iedereen betaalbaar zijn.” En zo zijn ze op QR-codes gekomen, vult Kurt aan. „Iedereen heeft vandaag de dag een gsm, dus is dat de ideale sleutel naar de digitale wereld die achter zo’n code zit.”

Ze hebben metalen plaatjes laten maken waarop de QR-code wordt gegraveerd. „Daardoor blijft die QR-code goed leesbaar”, verklaart Joosten. De plaatjes zijn circa zeven bij zeven centimeter groot, maar wie dat toch nog altijd storend vindt, kan ook voor kleinere exemplaren kiezen. „In principe is een blokje van zeg drie bij drie centimeter groot genoeg.”

Monumentje

De plaatjes worden subtiel aangebracht op een hoekje van de grafsteen. Maar er zijn meer mogelijkheden, zegt Joosten. „Je kunt die QR-code natuurlijk ook afdrukken op rouwbrieven die je rondstuurt, of in de overlijdensadvertentie in de krant. Of, een heel andere toepassing, op het monumentje dat je hier en daar ziet staan op de plek waar mensen zijn verongelukt.”

Nabestaanden kunnen zelf foto’s en teksten toevoegen aan het levensverhaal van de overledene. In de toekomst komt daar wellicht nog ruimte voor filmpjes en geluidsfragmenten bij. Maar mensen kunnen de informatie bij leven ook zelf al gedeeltelijk vullen. „Je ziet dat steeds meer mensen zelf de regie in handen willen houden bij hun afscheid”, zegt Kurt. „Daar hoort ook dit bij.”

Boodschap

Technisch zijn de mogelijkheden oneindig, benadrukt Joosten. „Je kunt in dat systeem documenten bewaren die pas na verloop van tijd vrijgegeven worden. Bijvoorbeeld als ouders hun kinderen op hun achttiende een boodschap willen sturen, ook als ze er dan zelf niet meer zijn. Dat kan op deze manier.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal