Oud en nieuw wordt zacht, maar nevelig: ‘Vuurpijlen snel uit zicht’

Print
Oud en nieuw wordt zacht, maar nevelig: ‘Vuurpijlen snel uit zicht’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Van plan om maandagavond vuurpijlen af te steken? Dan bestaat de kans dat je ze kort na het opstijgen al niet meer kunt zien.

De jaarwisseling wordt volgens Weerplaza weliswaar droog en zacht, maar ook nevelig en vermoedelijk zelfs mistig. ,,De auto’s hebben er geen last van, maar de vuurpijlen zijn snel weg.’’

De nevel en laaghangende bewolking komen vooral voor in de zuidelijke provincies. De roetdeeltjes van het vuurwerk verergeren de mist dan alleen maar. ,,Door die deeltjes worden druppels in de lucht namelijk groter’’, legt meteoroloog Michiel Severin uit. Daardoor kan er onverwachts toch wat regen vallen, hoewel de officiële verwachting is dat het droog blijft.

Nieuwjaarsduiken

Koud is het echter niet: de gemiddelde temperatuur om 00.00 uur is zeven graden. ,,Dat is erg zacht’’, zegt Severin. ,,Een temperatuur rond het vriespunt is normaal voor deze tijd van het jaar.’’ Het zachte weer is ideaal voor deelnemers aan de verschillende nieuwjaarsduiken. De buitentemperatuur werkt bovendien door in de waterwarmte. ,,De zee is zeven graden, plassen en meren vijf á zes graden’’, zegt Severin. In de middag wordt het in het noorden zelfs zonnig.

,,Er trekken die dag buien van noord naar zuid over het land’’, aldus Severin. ,,In het noorden breek de zon ’s middags door, in het zuiden komen de opklaringen ’s avonds.’’ Het is slechts een voorproefje voor woensdag, volgens Severin ‘de topper van de week’. ,,Dan wordt het droog én zonnig, bij een graad of zes.’’