Beschuldigingen

Nederlandse vereniging Roma en Sinti reageert op beschuldigingen Steinse club

Print
Nederlandse vereniging Roma en Sinti reageert op beschuldigingen Steinse club

Afbeelding: Ingimage

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Leden van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland kwamen zaterdag bijeen in Nuenen. Onderwerp van gesprek: beschuldigingen van de vereniging Steun Vervolgingsslachtoffers Stein.

Op 20 december hield Steun Vervolgingsslachtoffers Stein (SVS) een bijeenkomst voor Sinti en Roma in Urmond. Er werd met scherpe bewoordingen gesproken over ‘valse’ stichtingen die pretenderen Sinti en Roma te vertegenwoordigen. Een van de genoemde verenigingen was de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland van Sabina Achterbergh.

Zaterdagavond vond in Nuenen (Noord-Brabant) een bijeenkomst plaats om een tegenreactie te geven op de beschuldigingen van de Steinse club, die zich er vooral op richtten dat geld in verkeerde handen valt. Achterbergh: „Ik strijd al tien jaar voor onze rechten, alles op vrijwillige basis. Onze vereniging heeft nog nooit een euro financiële hulp gehad. Wij laten ons niet beledigen.”

Stroeve verhoudingen

De Sinti- en Romaverenigingen roeren zich na de belofte van de NS om een schadevergoeding uit te keren aan slachtoffers en hun nabestaanden die in de Tweede Wereldoorlog met treinen naar Westerbork werden getransporteerd. „Het is dankzij onze vereniging dat de NS ook kijkt naar een vergoeding voor Sinti en Roma. De SVS bemoeit zich daar nu ineens mee. Gedurende mijn tien jaar politieke strijd tegen het uitsterfbeleid waren ze er niet”, aldus Achterbergh.

Lees ook: Sinti en Roma bundelen krachten in strijd om schadevergoeding NS

De stroeve verhoudingen komen volgens Achterbergh deels voort uit de rechtsherstelperiode, toen de Nederlandse overheid eigendomsrechten probeerde te herstellen van mensen die tijdens de Duitse bezetting waren beroofd. Achterbergh: „In die periode zijn veel Sinti en Roma overgeslagen. Daar zit veel oud zeer. Maar sommige mensen willen gewoon BN’ers worden, dat speelt ook mee.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen