Beschuldigingen

Nederlandse vereniging Roma en Sinti reageert op beschuldigingen Steinse club

Print
Nederlandse vereniging Roma en Sinti reageert op beschuldigingen Steinse club

Afbeelding: Ingimage

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Leden van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland kwamen zaterdag bijeen in Nuenen. Onderwerp van gesprek: beschuldigingen van de vereniging Steun Vervolgingsslachtoffers Stein.

Op 20 december hield Steun Vervolgingsslachtoffers Stein (SVS) een bijeenkomst voor Sinti en Roma in Urmond. Er werd met scherpe bewoordingen gesproken over ‘valse’ stichtingen die pretenderen Sinti en Roma te vertegenwoordigen. Een van de genoemde verenigingen was de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland van Sabina Achterbergh.

Zaterdagavond vond in Nuenen (Noord-Brabant) een bijeenkomst plaats om een tegenreactie te geven op de beschuldigingen van de Steinse club, die zich er vooral op richtten dat geld in verkeerde handen valt. Achterbergh: „Ik strijd al tien jaar voor onze rechten, alles op vrijwillige basis. Onze vereniging heeft nog nooit een euro financiële hulp gehad. Wij laten ons niet beledigen.”

Stroeve verhoudingen

De Sinti- en Romaverenigingen roeren zich na de belofte van de NS om een schadevergoeding uit te keren aan slachtoffers en hun nabestaanden die in de Tweede Wereldoorlog met treinen naar Westerbork werden getransporteerd. „Het is dankzij onze vereniging dat de NS ook kijkt naar een vergoeding voor Sinti en Roma. De SVS bemoeit zich daar nu ineens mee. Gedurende mijn tien jaar politieke strijd tegen het uitsterfbeleid waren ze er niet”, aldus Achterbergh.

Lees ook: Sinti en Roma bundelen krachten in strijd om schadevergoeding NS

De stroeve verhoudingen komen volgens Achterbergh deels voort uit de rechtsherstelperiode, toen de Nederlandse overheid eigendomsrechten probeerde te herstellen van mensen die tijdens de Duitse bezetting waren beroofd. Achterbergh: „In die periode zijn veel Sinti en Roma overgeslagen. Daar zit veel oud zeer. Maar sommige mensen willen gewoon BN’ers worden, dat speelt ook mee.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →