200 banen op het spel door overname van Art & All Posters

Print
200 banen op het spel door overname van Art & All Posters

Afbeelding: Google Streetview

Oostrum -

De toekomst van tweehonderd banen bij Art & All Posters in Oostrum is onzeker. Het Amerikaanse moederbedrijf Art.com wordt overgenomen door Walmart. De koper wil niet verder met het bedrijf in Oostrum.

Walmart maakte begin december bekend Art.com, leverancier en online-verkoper van kunstposters en wanddecoraties, over te willen nemen. De koper heeft echter geen interesse in Art & All Posters, de Art.com-dochter die vanuit Oostrum de niet-Amerikaanse markt bediende. Vraag is nu wat er met het bedrijf in Noord-Limburg gaat gebeuren. De alternatieven die worden onderzocht, zijn een zelfstandige doorstart of een overname door een andere kandidaat, zegt Ronald Amersfoort, vice-president European Operations van Art & All Posters.

'Vaarwel en bedankt'
In afwachting daarvan zijn de websites sinds 21 december stilgelegd. Nieuwe bestellingen zijn niet meer mogelijk. Eerdere bestellingen zijn allemaal „keurig” afgehandeld, aldus Amersfoort. Een deel van de ruim honderd medewerkers – voornamelijk het magazijnpersoneel - zit thuis, maar krijgt doorbetaald, benadrukt de Europese topman. Uitzendkrachten – doorgaans ook rond de honderd – worden al langer niet meer ingehuurd. ,,We hebben tijd nodig om de ontvlechting van Art & All Posters en Art.com netjes af te ronden.”

Hoewel bezoekers van de website van All Posters de tekst ‘vaarwel & bedankt’ te lezen krijgen, weerspreekt Amersfoort ten stelligste dat de dagen van Art & All Posters definitief zijn geteld. Hij schaart die lezing onder de categorie ‘wilde verhalen’. „Aan het begin van het dorp heb ik me in de vingers gesneden, aan het eind ben ik vermoord. Je hoort mij niet zeggen dat er niets aan de hand is, maar met onrust is niemand gebaat. Zeker niet met het oog op de onderhandelingen over de toekomst.”

Beroering
Waar Amersfoort rust predikt, heeft de boodschap onder het personeel in Oostrum wel degelijk voor de nodige beroering gezorgd. Een werknemer die anoniem wil blijven spreekt van „een zeer koude douche” tijdens de feestdagen. Hij zegt niet de enige te zijn die vreest voor zijn baan.

De vakbonden waren zondag niet bereikbaar voor commentaar. Het hoofdkantoor van Art.comdochter Art & All Posters vestigde zich in 2006 in Oostrum.