Harmonie de Bazuin viert 90-jarig bestaan

Print
Harmonie de Bazuin viert 90-jarig bestaan

Harmonie de Bazuin. Afbeelding: Facebook harmonie de Bazuin

Brunssum -

De Christelijke Harmonie de Bazuin uit Brunssum bestaat 90 jaar. Dat viert de vereniging onder meer met een concert op 19 januari in de Opstandingskerk. Hoogtepunt van het jubileumjaar wordt een taptoe in Brunssum op zondag 22 september.

De Bazuin werd in 1929 opgericht als fanfare. Verschillende families kwamen vanuit de veenkoloniën naar Limburg om hier in de mijnen te werken. De gezinnen met veelal een protestantse achtergrond wilden een vereniging met een eigen gezicht. Dat werd de Bazuin, een muziekvereniging met statuten, waarin onder andere werd vermeld dat repetities en bestuursvergaderingen met gebed geopend moesten worden. Begin jaren veertig van de vorige eeuw werd de Bazuin omgevormd tot harmonie.

De negentig jaren Bazuin worden gekenmerkt door hoogte- en dieptepunten. De vereniging deed mee aan concoursen, behaalde eerste prijzen, lovende rapporten, luisterde de Koninginnedagvieringen op, werkte mee aan kerstconcerten, concertreizen, maar er moest ook afscheid worden genomen, verdrietige momenten verwerkt en moeilijke beslissingen genomen. De Bazuin beleefde het en doorstond het. Inmiddels beschikt de Bazuin naast de harmonie ook alweer verschillende jaren over een drumband die sinds een paar jaar onder leiding staat van Jasper Dijkstra.

Dirigent Jos Kuipers staat sinds 2012 voor het orkest. “De Bazuin is een pareltje in de Oostelijke Mijnstreek. Wat mij nog steeds raakt is de manier waarop velen hun geloof belijden, de onderlinge verbondenheid en dat in combinatie met een stevig muzikaal fundament. Als dirigent geef je altijd veel van jezelf prijs en dat wordt elke keer weer terugbetaald in woord en (muzikale) daad.”

Nico Dijkstra stond van 2004 tot 2012 als dirigent voor het orkest. “De Bazuin heb ik altijd ervaren als heel positieve vereniging, enthousiaste muzikanten met veel saamhorigheidsgevoel. Die acht jaar heb ik er dan ook met veel plezier gewerkt. Sinds kort ben ik aan het oefenen op de bastrombone. Dat gaat goed en ik verheug me op het moment dat ik weer tussen de muzikanten kan zitten.”

Het jubileumjaar van de Bazuin start op zaterdag 19 januari met een concert in de Opstandingskerk in Brunssum/Treebeek. Aan dit openingsconcert werkt het Gelders Politie mannenkoor mee onder leiding van Jan Hulshof. Aanvang 19.30 uur en de toegang is gratis.

Meer informatie over het jubileumjaar en de activiteiten als onder andere de Taptoe op 22 september is te vinden op de website van de vereniging www.harmoniedebazuin.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →